„După tragedia de săptămâna trecută de la mitingul aviatic, atunci când am pierdut unul dintre cei mai buni piloţi ai Forţelor Aeriene Române, conform procedurilor, pe timpul investigaţiei aparatele MIG rămân la sol. În momentul de faţă, poliţie aeriană realizează partenerii noştri britanici aflaţi la Mihail Kogălniceanu, în speţă cu cele patru aparate Typhoon şi, dacă este nevoie, putem să ne asociem cu aparatele Şoim pe care Forţele Aeriene Române le au”, a precizat Fifor, într-o conferinţă de presă la sediul MApN.
Întrebat dacă, în ultima perioadă, au fost avioane ruseşti care au forţat graniţele României, Fifor a răspuns: „Am să repet ce am spus în urmă cu ceva vreme într-un interviu. Sunt frecvente aceste intrări în spaţiul aerian român din partea unor aparate de zbor ale Federaţiei Ruse. Procedurile sunt standard, sunt proceduri NATO, pentru că România realizează apărarea spaţiului aerian NATO şi este firesc să facă lucrul acesta. Sunt proceduri standard, respectiv se ridică aparatele care realizează poliţia aeriană şi se trece la proceduri specifice”.
În 26 iunie, Mihai Fifor era întrebat dacă au fost interceptate avioane ruseşti în spaţiul aerian românesc, dar a evitat să dea un răspuns concret, deşi anterior, într-un interviu pentru The Associated Press, afirmase că România se confruntă zilnic cu agresiuni din partea Rusiei. Întrebat dacă de la sosirea în România a avioanelor britanice a fost interceptat vreun avion rus în spaţiul aerian românesc, Fifor a spus: „Avioanele britanice sunt în sprijinul forţelor aeriene române pentru acţiuni de poliţie aeriană şi facem lucrul acesta în parteneriat de mai multă vreme. S-au rotit la Baza din Mihail Kogălniceanu”.