Fifor dezminte jocuri de culise pentru achiziţionarea corvetelor: Exemple clasice de fake news

Fostul ministru al Apărării Mihai Fifor a scris, pe Facebook, că informaţiile apărute în spaţiul public despre diferite aranjamente sau jocuri de culise legate de achiziţionarea celor patru corvete multifuncţionale sunt exemple clasice de fake news.
Ionela Marcu
11 ian. 2019, 04:56
Fifor dezminte jocuri de culise pentru achiziţionarea corvetelor: Exemple clasice de fake news

„Se vehiculează de câteva săptămâni bune, în spaţiul public, o teorie aberantă cum că la Ministerul Apărării se fac tot felul de aranjamente, tot felul de jocuri de culise, de săptămâni bune se ţese o întreagă teorie a conspiraţiei în jurul procedurii de achiziţie a celor patru corvete multifuncţionale. Se rup televizoarele cu dezvăluiri peste dezvăluiri, cu ştiri bombă, toate, din păcate exemple clasice de ceea ce denumim fake news. Pot spune, fără nicio rezervă, că nimeni, niciodată, pe toată durata mandatului meu de ministru, nu a încercat ca măcar să abordeze acest subiect cu mine sau cu vreunul dintre colegii mei. Nimeni, niciodată, nu a încercat să facă presiuni pentru a influenţa, în vreun fel sau altul, vreuna din procedurile de achiziţie aflate pe rol. Spun apăsat lucrul acesta şi îl susţin în orice moment”, a scris Mihai Fifor, pe Facebook.

Senatorul PSD a adăugat că pentru procedura de achiziţie a corvetelor au fost elaborate de către experţi documentaţii elaborate, chiar şi o Hotărâre a Guvernului. Social-democratul a adăugat că, la fel cum a explicat şi actualul ministru al Apărării Mihai Leş, procedura urmează prevederile legale, uneori lucrându-se mai multe luni până la atribuire.

„Fiecare procedură de achiziţie are în spate documentaţii îndelung elaborate de către experţii militari, avizate de structuri specializate, în cazul corvetelor, fiind vorba chiar de o Hotărâre a Guvernului, care normează procedura de achiziţie. Aşa cum a afirmat şi colegul meu, ministrul Leş, fiecare procedură urmează întocmai prevederile legale, momentul atribuirii fiind stabilit prin actele normative şi numai în urma finalizării tuturor paşilor prevăzuţi de lege. Nu întâmplător, dată fiind importanţa unei astfel de proceduri, se lucrează uneori luni bune până la atribuire. Nu întâmplător, pentru achiziţii peste o anumită valoare, se cere avizul Parlamentului României şi al CSAT”, a explicat Fifor.

 
 

Fostul ministru a mai spus că obiectivul final este cel de înzestrarea a Armatei cu cele mai bune echipamente militare.

„Scopul final este acela de a înzestra Armata României cu tehnică şi echipamente din cele mai performante, cu întoarcerea în industria românească a cât mai mult din cei 2% alocaţi din PIB pentru apărare, prin transfer tehnologic şi cooperare industrială. Acest lucru este perfect valabil şi pentru achiziţia celor patru corvete multifuncţionale. Orice alte poveşti lansate în spaţiul public sunt doar simple speculaţii de presă, fără nicio acoperire reală”, a completat social-democratul.

Acesta a mai precizat că o „speculaţie ieftină” a fost şi cea legată de demisia sa din funcţia de ministru al Apărării, explicând că portofoliul i-a fost încredinţat în CEx al PSD, cu „susţinerea nemijlocită” a preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

„Lucrurile stau la fel şi în ceea ce priveşte decizia mea de a demisiona din funcţia de ministru al apărării. Acest portofoliu mi-a fost încredinţat prin votul colegilor mei de partid din Comitetul Executiv, la propunerea şi cu susţinerea nemijlocite ale preşedintelui Liviu Dragnea. Am decis să părăsesc portofoliul de la Apărare pentru a mă implica mult mai mult în activitatea de partid, în pregătirea celor doi ani electorali care ne aşteaptă. Acesta este şi motivul pentru care am fost propus de preşedintele Liviu Dragnea, ca preşedinte al Consiliului Naţional, o funcţie care mă onorează şi mă obligă în egală măsură.

 

A spune că am demisionat sub presiunea cuiva sau pentru orice alt motiv legat de procedurile de achiziţie din cadrul ministerului, nu reprezintă decât o speculaţie ieftină, fără nicio acoperire, menită a genera noi tensiuni inutile în spaţiul public. Cred că este momentul ca aceste aberaţii să înceteze. Ele nu reprezintă decât un alt atac iresponsabil asupra uneia dintre cele mai respectate instituţii din ţară, Armata României. Onoare şi Patrie!”, a conchis Mihai Fifor.

Pe 4 decembrie 2018, ministrul Apărării Naţionale Gabriel Leş a declarat, cu privire la procedura de achiziţie a corvetelor, că intenţia acestuia şi a ministerului este să cumpere ceea ce România are nevoie, iar corvetele să răspundă cerinţelor operaţionale.

„Este încă în termen (procedura de achiziţie a corvetelor – n.r). Este la audit. Este o achiziţie de 1,6 miliarde de euro. Intenţia mea şi a Ministerului Apărării este extrem de clară: să cumpărăm ceea ce e nevoie la aşa sumă mare, să răspundă cerinţelor operaţionale şi să integrăm cât mai mult în industria noastră de apărare”, spunea atunci Leş.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 465 de lei net pe zi. Un gigant face angajări în România
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Munții de bani pe care stă Charles. Ce avere deține regele
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
El este Robert, românul care a murit electrocutat în timp ce lucra în grădina unei vile, în Italia: „Plecăm de acasă pentru a merge la muncă și nu ne mai întoarcem”
Capital.ro
Se pierd toți banii. Obligatoriu până la 31 iulie. Statul român a dat avertismentul final
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Mircea Geoană: Decizie privind candidatura la prezidențiale după discuția cu Mark Rutte
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!