Potrivit unui comunicat al MApN, miercuri, în cadrul Comisiei NATO-Georgia au fost analizate aspecte vizând implementarea Pachetului substanţial NATO-Georgia, participarea partenerului georgian la operaţii şi exerciţii şi evaluarea propunerilor părţii georgiene vizând asocierea la eforturile NATO de consolidare a securităţii la Marea Neagră, potrivit Agerpres.
„În ceea ce priveşte cooperarea NATO-Georgia, ministrul Mihai Fifor a evidenţiat progresele înregistrate şi nevoia de intensificare a dialogului în domenii de interes comun. În acest context, a precizat că asigurarea securităţii regionale este un element-cheie al acestei cooperări, punctând faptul că situaţia din zona Mării Negre continuă să fie caracterizată de evoluţii complexe şi complicate. Mihai Fifor a evidenţiat angajamentul Georgiei la eforturile Alianţei de asigurare a securităţii în regiune”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că, tot miercuri, ministrul român al Apărării a participat la o cină de lucru în format aliat, pe timpul căreia s-a discutat despre partajarea echitabilă a responsabilităţilor în cadrul NATO (burden sharing), din perspectiva concluziilor Summitului din luna iunie, informează Agerpres.
„Aliaţii s-au angajat să elaboreze şi să transmită, până la sfârşitul acestui an, planuri naţionale credibile în vederea implementării Angajamentului privind asigurarea resurselor alocate apărării (Defence Investment Pledge – DIP), asumat la Summitul din Ţara Galilor din anul 2014. Aceste planuri vor acoperi trei dimensiuni, respectiv contribuţii în bani (Cash) – alocarea de până la două procente din PIB pentru apărare, dezvoltarea şi punerea de capabilităţi la dispoziţia NATO, respectiv contribuţii la operaţiile şi misiunile desfăşurate de NATO”, conform comunicatului, potrivit Agepres.
În context, ministrul Fifor a punctat faptul că România îndeplineşte cu succes toate aceste condiţionalităţi, ceea ce dovedeşte că ţara noastră este un aliat credibil şi angajat în asigurarea stabilităţii întregii Alianţe.
„A precizat, de asemenea, că partajarea echitabilă a responsabilităţilor trebuie să rămână o prioritate pe agenda aliată, având în vedere că are implicaţii în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce priveşte relaţia transatlantică”, se mai spune în comunicat.