„Bărbaţi înarmaţi cu turbane pe cap şi care circulau la bordul a cinci vehicule, au atacat coloana de trei maşini care o însoţea pe Anoud al-Senussi la ieşierea din închisoare şi au răpit-o”, a declarat ministrul, Salah al-Marghani, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a precizat că atacul s-a produs la aproximativ 100 de metri de închisoare Ain Zara, la periferia Tripoli.
Cerându-le răpitorilor să o elibereze imediat pe Senussi, ministrul a subliniat că găsirea ei este o „responsabilitate comună care revine atât Guvernului, cât şi thowars (foştilor rebeli) şi comunităţii internaţionale”.
Anoud al-Senussi, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost arestată în octombrie 2012 cu un paşaport libian fals în timp ce se întorcea din străinătate şi a fost condamnată la zece luni de închisoare.
Potrivit organizaţiei neguvernamentale Amnesty international, care denunţă într-un comunicat sistemul judiciar „disfuncţional” al Libiei, tânăra voia să îşi găsească rudele la ieşirea din închisoare şi să plece cu avionul către Sabha, în sudul ţării.
Eliberarea sa „a fost amânată din 8 august de către autorităţi, care se temeau pentru securitate sa”, adaugă organizaţia.
„Cum pot garanta autorităţile libiene că sunt capabile să desfăşoare procese echitabile şi să aplice legile în dosarele politice cele mai sensibile şi cunoscute, când sunt incapabile să asigure securitatea elementară a deţinuţilor”, a reacţionat Hassiba Hadj Sahraoui, directoarea adjunctă a Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citată în text.
Tatăl lui Anoud, Abdallah al-Senussi, cumnatul fostului dictator Muammar Kadhafi, face obiectul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crime împotriva umanităţii în timpul revoltei care a condus la înlăturarea de la putere a fostului regim, în 2011.
El este, de asemenea, urmărit pentru o serie de infracţiuni (asasinate, complicitate la viol, delapidarea resurselor publice, etc), comise înainte şi în timpul revoltei din 2011, de către justiţia libiană, care îşi dispută cu CPI dreptul de a-l judeca.
CPI a autorizat, în iunie, Libia să îl menţină pe teritoriul său pe fostul şef al serviciilor de informaţii libiene, extrădat în septembrie 2012 de Mauritania, în aşteptarea unei decizii privind competenţa sa de a-l judeca.
Tripoli a anunţat că Senussi va fi judecat într-un singur caz împreună cu aproximativ 30 de foşti oficiali ai regimului Kadhafi, între care fiul dictatorului, Seif al-Islam, pe numele căruia CPI a emis un mandat de arestare pentru crime împotriva umanităţii. Acest caz va fi prezentat în septembrie în faţa unei camere de acuzare.