Fiica președintelui afgan se numește Mariam Ghani, are 42 de ani și puțini știu că aceasta s-a născut și a crescut în SUA, mai exact în cartierul Brooklyn, din New York.
În prezent, tatăl ei, Ashraf Ghani, se află în Dubai, unde a fugit cu elicopterul cu suma de 169 de milioane de dolari.
De cealaltă parte a Globului, fiica președintelui afgan, se află în siguranță de consecințele dezastruoase ale conflictului cu talibanii.
Mariam Ghani a trăit toată viața în SUA și a adoptat stilul de viață occidental, care nu are nicio legătura cu viața femeilor afgane. Ea s-a stabilit în cartierul de lux Clinton Hill, din New York.
Mariam Ghani este artist vizual şi regizor de film și și-a concetrat întreaga viață pe o carieră în domeniul artei, dar și al învăţământului.
Chiar dacă viaţa ei nu mai are nicio legătură cu ce se întâmplă în Afganistan, Mariam pledează pentru cauza acestui popor, încurajându-i pe americani să susţină primirea în SUA a refugiaţilor afagani. Aceasta a postat pe Twitter că este furioasă, dar şi teribil de înspăimântată pentru familia, prietenii şi colegii ei, care au rămas încă în Afganistan, relatează OkMagazine.
Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat miercuri că preşedintele afgan Ashraf Ghani se află pe teritoriul acestui stat din Golf, după ce a părăsit ţara duminică în urma preluării puterii de către talibani.
„Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al EAU poate confirma că EAU i-au primit pe preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, şi familia sa în ţară din motive- considerente umanitare”, a anunţat instituţia într-un comunicat citat de agenţia oficială WAM, preluată de Le Monde.
Ashraf Ghani a declarat, duminică, că a plecat din ţară, dar fără a preciza unde anume, pentru a se evita o baie de sânge, recunoscând că talibanii au câştigat. Ghani s-a declarat convins că ‘nenumăraţi patrioţi ar fi fost ucişi şi Kabulul ar fi fost distrus’ dacă el ar fi rămas în Afganistan.
„Talibanii au câştigat cu judecata săbiilor şi puştilor lor şi sunt în prezent responsabili de onoarea, posesia şi auto-prezervarea ţării lor„, a adăugat el într-un mesaj pe Facebook.
După plecarea sa din ţară, au circulat mai multe zvonuri cu privire la destinaţia sa: Tadjikistan, Uzbekistan, Oman şi, în fine, EAU. Nu este prima dată când acest stat bogat din Golf primeşte pe teritoriul său lideri căzuţi în dizgraţie în ţările lor. Anul trecut, fostul rege al Spaniei Juan Carlos s-a exilat în Emirate în timp ce justiţia din ţara sa ancheta cu privire la suspiciunile de corupţie care îl vizau.
În 2017, emiratul Dubai i-a oferit găzduire fostului prim-ministru thailandez Yingluck Shinawatra, care fusese condamnată în contumacie la 5 ani de detenţie. Şi fostul premier pakistanez Benazir Bhutto s-a aflat în exil în Emirate din 1999 până la întoarcerea în ţară, în octombrie 2007.
EAU, Arabia Saudită şi Pakistan au recunoscut regimul taliban atunci când acesta s-a aflat la putere între 1996 şi 2001.