Supravieţuitor de la Colectiv: „Domnule Ministru Nelu Tătaru, trebuie să vă dați demisia!”
Zece persoane au decedat în incendiul care a izbucnit sâmbătă seara la secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Avionul care îl transporta pe medicul de gardă, Ioan Cătălin Denciu, rănit în timp ce încerca să salveze pacienţii a sosit la Bucureşti, urmând ca în cursul dimineţii să plece spe Belgia. Şeful IGSU Dan Paul Iamandi a declarat că a dispus crearea a două comisii vizând incendiul. Una dintre comisii va determina cauza probabilă a incendiului, iar cea de a doua va verifica respectarea condiţiilor de autorizare, respectiv dacă în ultima perioadă s-au făcut modificări care impuneau solicitarea unei autorizaţii de la ISU.
La rândul său, premierul Ludovic Orban a susţinut că, din declaraţiile făcute în urmă cu câteva zile de managerul spitalului se ştie că erau prevăzute lucrări de instalaţii pentru mărirea numărului de paturi la ATI. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a fost la Piatra Neamţ în această seară, pentru a evalua situaţia şi apoi la spitalul din Leţcani. „Ei spun că ar fi un scurtcircuit”, a adăugat ministrul Sănătăţii, despre precizările ISU. Tătaru a declarat că a fost coleg de facultate cu medicul rănit, care îi este şi prieten.
Cine sunt cei 10 morti la ATI Piatra-Neamț
Şapte bărbaţi şi trei femei cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa în incendiul produs sâmbătă la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.
”În urma incendiului, zece pacienţi care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa. Este vorba de şapte bărbaţi şi trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 şi 86 de ani. Ceilalţi şase pacienţi, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferaţi sâmbătă noapte către Spitalul modular din Leţcani”, anunţă unitatea medicală, conform News.ro.
Conducerea SJU Piatra Neamţ a luat toate măsurile pentru a asigura o continuitate a activităţii de salvare a vieţilor pacienţilor care necesită ventilaţie mecanică.
”Astfel, în cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În acelaşi timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unităţii sanitare, a unui salon pentru ATI”, precizează reprezentanţii spitalului.
În cursul nopţii, conducerea Spitalului a realizat o listă cu necesarul de materiale şi echipamente, urmând ca aceasta să ajungă la Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Neamţ, astfel încât să fie găsite soluţii rapide şi bune pentru ca pacienţii în stare critică să primească îngrijirile de care au nevoie în unitatea medicală judeţeană.