„Noi nu ne dorim să sufere Vişinescu. Dacă vrea Dumnezeu, poate acolo în celulă o să mediteze şi poate cere iertare, măcar aşa în secret în sufletul lui şi se mântuieşte. Ideea este ca în faţa societăţii româneşti să fie puse clar nişte delimitări, cine sunt modelele şi cine sunt criminalii”, a declarat Cernea, imediat după ce judecătorii de la instanţa supremă l-au condamnat definitiv pe Alexandru Vişinescu la 20 de ani închisoare.
Anca Cernea a precizat că a fost şocată de faptul că unul dintre cei trei judecători a considerat că Vişinescu nu ar trebui condamnat, pe motiv că faptele de care este acuzat s-au prescris.
„Pentru noi contează mult mai mult faptul că crimele lui Vişinescu au fost definite drept crime de către instanţa supremă. Ce este şocant pentru noi este opinia separată. Nu m-am aşteptat ca o astfel de mentalitate să fie încă prezentă în justiţia română. Din fericire, opinia separată a fost minoritară. Vişinescu nu a fost chiar ca un gardian obişnuit. El are o anumită reprezentativitate pentru acel regim criminal şi este foarte importantă condamnarea lui, nu pentru anii de puşcărie efectiv. Faptul că el a cerut să i se menţină gradele militare arată că el nu a înţeles nimic din partea morală, asta e cel mai dureros. Asta este tragedia lui”, a mai spus Anca Cernea.
Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 20 de ani de închisoare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.
Instanţa supremă a respins atât apelurile declarate de Alexandru Vişinescu, de cele trei părţi civile — Nicoleta Eremia, Elena Iacob şi Anca Cernea, cât şi de părţile responsabile civilmente — Ministerul de Interne, ANP şi statul român prin Ministerul Finanţelor Publice, fiind menţinută condamnarea dată în iulie 2015 de Curtea de Apel Bucureşti.
Judecătorii au dispus degradarea militară a lui Alexandru Vişinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părţi civile, urmaşi ai deţinuţilor închişi la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia — 50.000 euro, Elena Iacob — 100.000 euro şi Anca Cernea — 150.000 euro.
Unul dintre cei trei judecători ai completului a făcut opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de Alexandru Vişinescu şi încetării procesului penal în cazul acestuia, ca urmare a prescrierii faptelor.
Procurorii susţin că, în perioada 1956 — 1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.
Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.