Fiica unui fost deţinut politic: Nu ne dorim să sufere Vişinescu. Nu a înţeles nimic din partea morală

Anca Cernea, fiica fostului deţinut politic Ioan Bărbuş, a declarat miercuri că nu doreşte ca torţionarul Alexandru Vişinescu să sufere în închisoare şi speră ca acesta să mediteze în celulă şi poate va cere iertare pentru ceea ce a făcut.
Filip Stan
10 feb. 2016, 11:07
Fiica unui fost deţinut politic: Nu ne dorim să sufere Vişinescu. Nu a înţeles nimic din partea morală

„Noi nu ne dorim să sufere Vişinescu. Dacă vrea Dumnezeu, poate acolo în celulă o să mediteze şi poate cere iertare, măcar aşa în secret în sufletul lui şi se mântuieşte. Ideea este ca în faţa societăţii româneşti să fie puse clar nişte delimitări, cine sunt modelele şi cine sunt criminalii”, a declarat Cernea, imediat după ce judecătorii de la instanţa supremă l-au condamnat definitiv pe Alexandru Vişinescu la 20 de ani închisoare.

Anca Cernea a precizat că a fost şocată de faptul că unul dintre cei trei judecători a considerat că Vişinescu nu ar trebui condamnat, pe motiv că faptele de care este acuzat s-au prescris.

„Pentru noi contează mult mai mult faptul că crimele lui Vişinescu au fost definite drept crime de către instanţa supremă. Ce este şocant pentru noi este opinia separată. Nu m-am aşteptat ca o astfel de mentalitate să fie încă prezentă în justiţia română. Din fericire, opinia separată a fost minoritară. Vişinescu nu a fost chiar ca un gardian obişnuit. El are o anumită reprezentativitate pentru acel regim criminal şi este foarte importantă condamnarea lui, nu pentru anii de puşcărie efectiv. Faptul că el a cerut să i se menţină gradele militare arată că el nu a înţeles nimic din partea morală, asta e cel mai dureros. Asta este tragedia lui”, a mai spus Anca Cernea.

Citeşte şi:  Torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat DEFINITIV la 20 de ani de închisoare UPDATE

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 20 de ani de închisoare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

Instanţa supremă a respins atât apelurile declarate de Alexandru Vişinescu, de cele trei părţi civile — Nicoleta Eremia, Elena Iacob şi Anca Cernea, cât şi de părţile responsabile civilmente — Ministerul de Interne, ANP şi statul român prin Ministerul Finanţelor Publice, fiind menţinută condamnarea dată în iulie 2015 de Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorii au dispus degradarea militară a lui Alexandru Vişinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părţi civile, urmaşi ai deţinuţilor închişi la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia — 50.000 euro, Elena Iacob — 100.000 euro şi Anca Cernea — 150.000 euro.

Unul dintre cei trei judecători ai completului a făcut opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de Alexandru Vişinescu şi încetării procesului penal în cazul acestuia, ca urmare a prescrierii faptelor.

Procurorii susţin că, în perioada 1956 — 1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Grindeanu, pe urmele lui Ceaușescu. Un proiect din comunism, readus la viață
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'