Fiii fostului rector al Universităţii Oradea, trimişi în judecată în dosarul diplomelor false

Teodor Traian Maghiar şi Marius Adrian Maghiar, fiii fostului rector al Universităţii din Oradea Teodor Maghiar, au fost trimişi în judecată în dosarul privind diplomele de licenţă false eliberate unor cetăţeni italieni care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri la această instituţie.
Romania TV
27 nov. 2012, 10:32
Fiii fostului rector al Universităţii Oradea, trimişi în judecată în dosarul diplomelor false

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Teodor Traian Maghiar, fost rector al Universităţii din Oradea şi fost decan al Facultăţii de Medicină în perioada 1994 – 2007, pentru 33 de fapte de fals intelectual.

Totodată, Marius Adrian Maghiar, fost decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Oradea în perioada 2004 – 2007, va fi judecat în acelaşi dosar pentru şapte fapte de fals intelectual, se arată într-un comunicat de presă de marţi al Parchetului instanţei supreme.

Procurorii au dispus încetarea urmăririi penale faţă de Teodor Maghiar, care a fost cercetat pentru 76 de fapte de fals intelectual, întrucât acesta a decedat în 28 septembrie.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei de către procurori, Teodor Traian Maghiar, în calitate de rector al Universităţii din Oradea, respectiv decan al Facultăţii de Medicină, funcţii deţinute în perioada 1994 – 2007, a semnat şi eliberat 11 diplome de licenţă, 17 diplome de studii aprofundate, trei certificate de absolvire a studiilor postuniversitare de perfecţionare şi două diplome de conferire a titlului de „doctor în osteopatie” pe numele unor cetăţeni străini, atestând în fals că aceştia ar fi urmat şi absolvit, în condiţiile legii, studii universitare sau postuniversitare organizate la instituţia de învăţământ superior pentru anumite domenii şi specializări, deşi nu au frecventat cursurile organizate şi nici nu au susţinut examenele de licenţă sau colocviile la sediul acestei universităţi, ori nu au fost înmatriculaţi la universitate.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Marius Adrian Maghiar că, în calitate de decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Oradea, funcţie deţinută în perioada 2004 – 2007, a semnat şi eliberat şase diplome de licenţă pe numele unor cetăţeni italieni, atestând în fals că aceştia ar fi urmat şi absolvit studii universitare pentru specializarea stomatologie, deşi aceştia nu au frecventat cursuri organizate la această instituţie de învăţământ sau nu au fost înmatriculaţi la universitate.

Teodor Maghiar, în calitate de rector al Universităţii din Oradea, funcţie deţinută în perioada 1994 – 2007, a semnat şi eliberat 40 de diplome de licenţă, 24 de diplome de studii aprofundate, 11certificate de absolvire studii postuniversitare de perfecţionare şi o diplomă de doctor în management, pe numele unor cetăţeni italieni, atestând în fals că aceştia ar fi urmat şi absolvit studii universitare sau postuniversitare organizate pentru anumite domenii şi specializări, deşi aceştia nu au frecventat cursuri organizate la această instituţie de învăţământ şi nici nu au susţinut examenele de licenţă sau colocviile la sediul acestei universităţi, ori nu au fost înmatriculaţi la universitate, au notat procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Cauza a fost preluată de Parchetul instanţei supreme, prin rezoluţie a procurorului general, având în vedere complexitatea acesteia.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Oradea, instanţă care urmează să dispună măsura complementară a anulării tuturor diplomelor de licenţă, certificatelor de absolvire, diplomelor de studii aprofundate, precum şi a actelor prin care s-au conferit unor persoane titluri ştiinţifice sau academice semnate sau eliberate de către cei trei inculpaţi, a precizat sursa citată.

În 2008, Teodor Maghiar a fost trimis în judecată de către DNA, pentru fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, sub acuzaţia că în perioada ianuarie 2000 – ianuarie 2004 a falsificat cifra de şcolarizare a universităţii cu scopul ca instituţia să primească bugete mai mari decât cele cuvenite în baza numărului real de studenţi şi masteranzi şcolarizaţi la forma de învăţământ fără taxă.

În octombrie 2010, Maghiar a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la opt ani de închisoare, magistraţii menţinând, în vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, şi măsura sechestrului asigurător instituită asupra averii sale, la solicitarea DNA.

Ulterior, în decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a decis reducerea pedepsei la cinci ani de închisoare, ridicând totodată şi sechestrul asigurător. Dosarul era în dezbaterea instanţei supreme, în faza recursului, la data la care Teodor Maghiar a decedat, instanţa urmând să constate încetarea cauzei.

La jumătatea lunii noiembrie 2008, Ministerul Educaţiei anunţa că face controale în toate cele 13 instituţii de învăţământ superior cu profil medical, de stat şi private, verificările vizând înmatricularea, mobilitatea şi transferul studenţilor străini în România.

Printre cele 13 universităţi verificate s-a aflat şi Universitatea Oradea, iar investigaţia a repus pe tapet şi vechiul scandal legat de eliberarea de diplome de studii aprofundate aferente unor discipline care nici măcar nu există în România. Eliberarea acelor diplome a fost semnalată de fostul decan Mircea Ifrim, intrat în conflict cu familia Maghiar după îndepărtarea sa de la conducerea facultăţii.

În urma informaţiilor privind nereguli la unele facultăţi de medicină, legate de presupusa eliberare a unor diplome de licenţă fictive pentru cetăţeni italieni, Adrian Maghiar a demisionat din funcţia de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea.

Adrian Maghiar a renunţat la funcţie în 17 noiembrie 2008, problema privind eliberarea unor diplome false pe numele mai multor cetăţeni italieni fiind readusă în atenţie de fostul decan Mircea Ifrim, prin declaraţiile făcute unui post de televiziune, potrivit cărora „Facultatea de Medicină din Oradea a trimis în Italia criminali cu diplomă”.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”