Argentinian de origine israeliană născut în Buenos Aires, în 1942, Daniel Barenboim s-a aflat pentru a doua oară la pupitrul dirijoral al celui mai vizionat concert din lume, care s-a dorit a fi un mesaj în favoarea păcii în semn de aducere aminte a celor ce au suferit din cauza Primului Război Mondial, de la a cărui declanşare se împlinesc o sută de ani în 2014.
Recunoscut pentru pledoaria sa în favoarea împăcării dintre israelieni şi palestinieni, Barenboim a mai dirijat concertul de Anul Nou în 2009. Iar în 2014, Filarmonica marchează şi 25 de ani de când prestigiosul muzician colaborează cu acest ansamblu artistic, scrie Agerpres.
În superba sală de aur Musikverein, împodobită ca de obicei cu aranjamente florale din oraşul italian San Remo, concertul a debutat cu un fragment din „Frumoasa Elena”, de Eduard Strauss, piesă aleasă de membrii orchestrei în semn de apreciere faţă de soţia dirijorului, celebra pianistă Elena Basşkirova.
Programul – care a fost retransmis în 90 de ţări – a fost alcătuit mai ales din compoziţii ale familiei Strauss, dar a conţinut şi piese semnate de Leo Délibes, Joseph Lanner şi Joseph Hellmesberger. Momentele de balet au fost realizate de solişti ai Baletului de Stat din Viena, în coregrafia semnată de Ashley Page şi cu costume create de Vivienne Westwood.
Concertul a fost ascultat la Musikverein de 700 de persoane, care şi-au obţinut biletele – cu preţuri între 30 şi 940 de euro – pe bază de tragere la sorţi, la care s-a recurs din cauza numărului foarte mare de solicitări.
În 2015, onoarea de a dirija concertul de Anul Nou de la Viena îi va reveni indianului Zubin Mehta, care va avea această misiune pentru a cincea oară.