Senatorul a precizat că Republica Moldova, alături de Ucraina, este unul dintre ‘pionii’ asumaţi de către NATO şi Uniunea Europeană, însă, familia europeană are nevoie de ţări care nu se confruntă cu ‘probleme suplimentare’, legate de regiuni în care sunt înregistrate tendinţe separatiste.
‘Republica Moldova este unul dintre pionii majori pe care UE şi NATO şi i-au asumat. Republica Moldova, în acest moment, nu este semnatară a unor tratate de securitate în sensul în care România le are fiind membră a NATO şi UE. Dar, totuşi, faptul că lucrurile sunt avansate suficient de mult în direcţia acceptării şi a Republicii Moldova şi a Ucrainei în spaţiul UE, le oferă o stare suficient de importantă de securitate. Sigur, ar putea să spună cineva: ‘Bun, ce se întâmplă cu Transnistria?’. Unele dintre păreri merg în direcţia în care separarea reală a Transnistriei ar scuti Republica Moldova de o problemă a unui conflict îngheţat pentru că şi Transnistria, că vrem să acceptăm sau nu, reprezintă un conflict îngheţat. (…) Deci, este o situaţie pe care, din păcate, formula de negociere internaţională 5+2 nu a rezolvat-o şi se trenează de foarte mult timp fără să se găsească soluţii diplomatice. Eu cred că găsirea unei soluţii pentru Transnistria cât mai repede şi cât mai reală ar atrage o aderare mult mai rapidă a Republicii Moldova în UE. Uniunea are nevoie de ţări care să fie acceptate în familia europeană şi care nu au astfel de probleme suplimentare legate de regiuni care îşi doresc separarea’, a explicat acesta.
Totodată, Petru Filip a amintit faptul că unii oficiali transnistreni şi-au exprimat dorinţa anexării Transnistriei la Federaţia Rusă, pe modelul Crimeei.
‘S-au dus la Moscova, au încercat să aibă discuţii cu conducerea Federaţiei Ruse în ideea în care şi ei ar vrea să facă pasul pe care l-a făcut Crimeea. În acest moment, e complicat să spun dacă Republica Moldova va accepta o astfel de abordare pentru că, până la urmă, Republica Moldova este cea care va trebui să decidă cum rezolvă problema Transnistriei. Deocamdată, Transnistria este o structură regională care ridică probleme din punctul de vedere al dorinţelor separatiste’, a adăugat Filip.