Filip (PSD): Poziţia lui Băsescu faţă de poziţiile iredentiste maghiare este îndreptăţită

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, a declarat pentru Mediafax că pe "pe fond" poziţiile exprimate de Traian Băsescu sunt îndreptăţite, însă România trebuie să devină lider în regiune nu doar în chestiunea iredentismului maghiar, ci în dezvoltarea parteneriatului estic.
Romania TV
12 aug. 2013, 10:49
Filip (PSD): Poziţia lui Băsescu faţă de poziţiile iredentiste maghiare este îndreptăţită

„Am urmărit poziţia preşedintelui Băsescu. Sigur, pe fond, poziţia sa apropos de nemulţumiri şi de atitudine fermă este îndreptăţită. Vizavi de modalităţile de exprimare, lucrurile acestea îi aparţin domniei sale”, a declarat senatorul PSD pentru Mediafax.

El a menţionat că România trebuie să îşi câştige poziţia de lider în zona estică a Europei, cu parteneriate strategice importante pe zona de est, respectiv pentru extinderea UE către Republica Moldova şi Ucraina.

„Cred că din acest punct de vedere România trebuie să-şi asume un rol de lider regional. Nu ştiu dacă neapărat pe o problemă punctuală legată de poziţii iredentiste maghiare, ci lider în ceea ce înseamnă zona de est a Europei”, a declarat Filip.

Întrebat dacă politicienilor maghiari care au avut declaraţii nepotrivite în ultima perioadă în România ar trebui să li se interzică organizarea altor manifestări, Petru Filip a răspuns: „Cred că, din punctul de vedere al manifestărilor publice, interzicerea unui drept de manifestare unde se aduce atingere intereselor naţionale şi legii ar trebui să fie sancţionate, în măsura în care acest lucru se dovedeşte, prin instituţiile statului. Instigarea la nerespectarea Constituţiei intră sub incidenţa legii şi ca urmare instituţiile statului, cele abilitate, ar trebui să se pronunţe şi să se autosesizeze în cazul în care acest lucru există”.

El a precizat că declaraţiile extremiştilor maghiari trebuie să aibă parte de o reacţie „fermă” din partea oficialităţilor şi politicienilor de la Bucureşti.

„Declaraţiile liderului Jobbik, care este un partid de extremă dreaptă, trebuie taxate ca atare atât în planul politic naţional, cât şi în plan politic european, pentru că atât România, cât şi Ungaria sunt membre ale UE şi astfel de declaraţii care nu fac decât să trezească resentimente naţionale legate de melancolia Trianonului nu fac decât să creeze o stare de tensiune extremă şi care, din păcate, de câţiva ani de zile se repetă (…) Toate declaraţiile legate de o posibilă determinare pe criterii etnice trebuie condamnate, trebuie aduse în spaţiul public argumente, pentru că România, că unora place sau nu le place, este un stat unitar care respectă drepturile minorităţilor cum niciun alt stat UE nu o face”, a spus Filip.

Senatorul PSD a susţinut că „vocile atât în plan naţional, dar şi european trebuie amplificate”.

„Aici nu este vorba de a merge cu pâra undeva, ci a spune lucrurilor pe nume, pentru că într-adevăr limita de înţelegere a punctelor de vedere politice divergente până la urmă a ajuns până la un anumit nivel de acceptabilitate”, a precizat preşedintele Comisiei de politică externă din Senat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: „Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat”.

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei.

„Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a continuat preşedintele Băsescu.

El a susţinut că Ungaria a devenit „în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune”, adăugând că politica Budapestei a început să creeze „dificultăţi”.

„România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a continuat Băsescu.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la Izvoru Mureşului că există mai multe ţări „deranjate” de „politica agresivă a Budapestei”.

„Sunt mai multe ţări din regiune care sunt deranjate de politica agresivă a Budapestei atunci când este vorba de minorităţi. România a stat rezervată până acum, dar cred că s-a ajuns la punctul de la care rezervele noastre trebuie date la o parte şi Budapesta trebuie pusă la punct”, a spus Băsescu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Budapesta nu va înţelege acest lucru, Băsescu a răspuns: „Va înţelege”.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că, dacă Universitatea de vară de la Băile Tuşnad se va petrece la fel ca în acest an, atunci nu se va mai desfăşura.

„Universitatea de la Tuşnad nu se va mai desfăşura pe teritoriul României, dacă se va petrece cum s-a petrecut anul acesta”, a spus Băsescu.

Universitatea de Vară „Balvanyos” de la Băile Tuşnad, ajunsă la cea de-a XXIV-a ediţie, s-a desfăşurat în perioada 23-28 iulie, sub motto-ul „Timpul nostru!”, la seminarii participând peste 350 de invitaţi.

Printre personalităţile care s-au afla la Băile Tuşnad s-au numărat premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, dar şi europarlamentarii Sogor Csaba şi Tokes Laszlo.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea o șansă uriașă în ultimele 2 săptămâni din ianuarie. Trei nativi chiar au dat lovitura
Capital.ro
Dezvăluirea anului despre Călin Georgescu. S-a aflat abia acum: Este complet real...
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Vacanța de vară, mai scurtă! Veste ȘOC pentru acești elevi
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Întâlnirea solo perfectă pentru fiecare zodie. Noul trend al anului 2025
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Marea legendă a muzicii ne-a părăsit. Boala l-a răpus: Un om cu un talent muzical excepțional
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Ministrul german de externe: Declarațiile lui Donald Trump despre Canalul Panama sunt inacceptabile
MediaFlux
RĂSTURNARE la PREZIDENȚIALE! Se RETRAGE din CURSĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce ascunde pălăria Melaniei? Vânătăile?