În parcul Rizal din capitala filipineză, unde acțiunile urmau să continue până seara, a fost instalat un panou impunător cu mesajul „Opriți crimele”. „Marcos, Duterte, nicio diferență, amândoi ucid”, au scandat protestatarii.
Ferdinand Marcos, care a fost președinte timp de 21 de ani, până în 1986, a instaurat legea marțială în 1972, iar președinția sa a fost marcată de abuzuri împotriva drepturilor omului și de corupție. „Sperăm ca filipinezii să nu mai trăiască niciodată o asemenea experiență care a fost un capitol sumbru al istoriei noastre”, a declarat într-un comunicat vicepreședintele Leni Robredo.
La capela Universității din Filipine a avut loc o festivitate în memoria victimelor legii marțiale, la care au participat între alții Leni Robredo și fostul președinte Benigno Aquino.
Săptămâna trecută, ministrul filipinez al apărării Delfin Lorenzana a afirmat că Rodrigo Duterte ar putea extinde legea marțială instituită în prezent în sudul Filipinelor în întreaga țară, dacă protestele din 21 septembrie devin violente. Joi, purtătorul de cuvânt prezidențial Ernesto Abella a dat însă asigurări că nu este adevărat.
Ziua de 21 septembrie a fost declarată Zi națională de protest chiar de către președinte, pentru ca filipinezii să-și „exprime nemulțumirile în cadrul drepturilor lor constituționale”, conform decretului prezidențial. Duterte a decis totodată ca joi să fie zi liberă în instituțiile publice, inclusiv în școlile de stat, și a recunoscut în același decret că în timpul regimului lui Marcos au existat încălcări ale drepturilor omului și corupție, ceea ce reprezintă o premieră.
În același timp, circa 6.000 de oameni, potrivit poliției, s-au strâns în Piața Miranda din capitala filipineză pentru un miting în favoarea președintelui Duterte.
Peste 1.000 de polițiști au fost mobilizați la Manila pentru a asigura securitatea evenimentelor.
Duterte a lansat un violent război împotriva drogurilor după preluarea funcției în luna iulie a anului trecut, în urma unei campanii electorale în care a promis că va folosi toate mijloacele pentru a combate criminalitatea și traficul și consumul de droguri. Mii de persoane au fost de atunci ucise, iar violențele au fost criticate de cea mai mare parte a comunității internaționale.