Conducerile Teatrului Naţional din Iaşi şi Operei Naţionale Române nu au reuşit să identifice felul în care funcţionează reţeaua, însă au cunoştinţă despre existenţa unor videoclipuri filmate pe cea mai veche scenă a ţării. Totuşi, potrivit ziaruldeiasi.ro, nimeni nu a autorizat filmarea acestora.
Cel mai recent exemplu este, scrie sursa citată, videoclipul unei formaţii de muzică lăutărească şi populară, Divers Band, care a înregistrat în decembrie un videoclip la melodia „Ţine Doamne luna nouă” şi l-a publicat pe Youtube. Decorul este în mod evident scena Sălii Mari a Teatrului Naţional, fiind momente în care solista a fost, individual, filmată la nivelul lojelor sau la balcon.
După ce mai multe voci au criticat filmarea unui asemenea videoclip pe scena unei instituţii cu o istorie de 200 de ani, acest a dispărut de pe Internet. Totuşi, conducerea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” a demarat o anchetă pentru a afla cine le-a permis artiştilor acesul în sală, cel mai probabil contracost, în condiţiile în care oficial sala nu a fost niciodată închiriată pentru asemenea activităţi. „De la noi este exclus aşa ceva. Nu facem închirieri de genul acesta pe Teatru şi ne ferim de tot felul de şuşanele. Oricum, situaţia este clar una complexă. Cineva trebuie să le fi dat lumină, sunet, trebuie microfoane speciale pentru muzică, şi noi nu avem aşa ceva în recuzită”, a declarat Daniel Busuioc, directorul artistic al instituţiei.
Acesta a apreciat că, în lipsa acordului vreuneia dintre conducerile Teatrului sau Operei, „maşinăriile” puse în mişcare sunt complexe, pentru că sonorizarea se face dintr-o cameră mică, închisă, la care are acces doar personalul autorizat. Problema este, explică directorul artistic al TNI şi mai multe surse din Operă, că, în momentul în care scena e ocupată, nu se întreabă nimeni ce caută artiştii pe scenă, fiecare angajat presupune că cealaltă instituţie a închiriat spre o terţă parte sala mare. „Voi discuta şi cu pompierii, dar dacă ei au văzut ceva, probabil s-au gândit că cei de la Operă au avut scena şi au închiriat. Vom demara o anchetă internă”, a completat Daniel Busuioc.
Din trupa Divers Band, specializată în nunţi, botezuri şi petreceri, face parte, după cum se putea vedea în filmuleţul dispărut între timp, şi Aurel Bîzgu, trombonist colaborator al Operei Naţionale Române din Iaşi. Contactat telefonic şi întrebat dacă a fost şi el prezent pe scena Operei din Iaşi împreună cu cei de la Divers Band, acesta a respins ipoteza, cu toate că a fost identificat ca fiind aceeaşi persoană şi de conducere instituţiei, cu toate că în videoclip cânta la tubă. Cosmin Marcovici, managerul interimar al Operei, a confirmat că şi instituţia condusă de el va demara o anchetă. „Noi nu avem nicio legătură cu persoanele respective şi nu avem niciun contract de închiriere cu ei”, a spus Cosmin Marcovici.
Un scandal similar a avut loc în vara lui 2016, după ce Vali Vijelie a filmat un videoclip chiar pe scena Conservatorului.
Studenţii sunt revoltaţi că manelistului i s-a permis să filmeze videoclipul unei piese chiar pe scena de la Conservator. Aceştia susţin că unii dintre tinerii care apar în videoclip au fost convişi să-l acompanieze pe artist şi chiar au fost plătiţi pentru asta.