Zece capodopere cinematografice pe care trebuie să le vezi. Care este cel mai bun film al tuturor timpurilor

Află care sunt cele mai bune producții cinematografice din istorie pe care nu ar trebui să le ratezi. Vezi ce film al regizorului italian Federico Fellini a oferit lumii termenul "paparazzi".
Ruxandra Rădulescu
29 oct. 2021, 17:50
Zece capodopere cinematografice pe care trebuie să le vezi. Care este cel mai bun film al tuturor timpurilor

Filme de referință. Cinematografia a fost denumită „a opta minune a lumii”  după ce în 1903 frații Lumiere au inventat primul aparat de filmat și primul aparat de proiecție cinematografică din lume.

De la acel moment lumea filmului a evoluat într-o artă și ulterior, o industrie care a acaparat întreg mapamondul. Iată câteva producții antologice ale marelui ecran pe care nu ai voie să le ratezi.

1. Cetățeanul Kane

Filmul a fost lansat în 1941 și regizat, produs și scris de Orson Welles, care a jucat și în rolul principal. Cetățeanul Kane este apreciat de mulți critici drept cel mai grozav film realizat vreodată. Ca o lucrare de reper în istoria cinematografiei, se numără printre puținele filme produse vreodată pentru care un remake, în opinia majorității criticilor, este aproape de neconceput.

Drama lui Welles se concentrează pe ascensiunea și căderea unui magnat al editurilor, Charles Foster Kane, care seamănă foarte mult cu William Randolph Hearst. (Hearst s-a luptat de la început cu producția filmului și, când nu a reușit în eforturile sale de a interzice definitiv filmul, el a interzis menționarea lui în ziarele sale.) Misterul din film are drept element central un singur cuvânt, „Rosebud”, care este de fapt numele saniei din copilăria lui Kane. Pelicula a făcut acest cuvânt celebru în întreaga lume și i-a dat o semnificație culturală dincolo de tărâmul cinematografie.

Producția Cetățeanul Kane a fost nominalizat la 9 premii Oscar și a câștigat la categoria cel mai bun scenariu.

2. Închisoarea îngerilor

Închisoarea îngerilor (titlul original The Shawshank Redemption) este un film american din anul 1994, scris și regizat de Frank Darabont. Filmul este o ecranizare după nuvela lui Stephen King. Actorii principali sunt Tim Robbins în rolul lui Andy Dufresne și Morgan Freeman ca Ellis Boyd „Red” Redding.

Pelicula este o odă dedicată prieteniei, speranței și înțelepciunii, plină de personaje dinamice și presărată cu cele mai palpitante întorsături de situații. Filmul a fost nominalizat la șapte premii Oscar, printre care Cel mai bun film al anului și Morgan Freeman pentru Cel mai bun actor într-un rol principal.

Pe 20 decembrie 1974, Francis Ford Coppola a dezvăluit The Godfather: Part II într-o lansare largă. Filmul Paramount a câștigat șase premii Oscar la cea de-a 47-a ediție a Premiilor Academiei, inclusiv pentru cel mai bun film.

3. Nașul partea a-II-a

The Godfather Part II este o peliculă americană produsă în 1974 pe care Francis Ford Coppola a produs-o, regizat-o și scris-o alături de Mario Puzo, iar în rolurile principale s-au remarcat Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton și Robert De Niro. Bazat parțial pe romanul lui Puzo din 1969, filmul este o continuare la Nașul partea I, prezentând două drame paralele. Povestea principală, care urmează evenimentelor din primul film, se concentrează pe Michael Corleone (Pacino), noul Don al familiei criminale Corleone, care încearcă să-și țină controleze afacerile.

Filmul a fost lansat în 1974 și a fost apreciat de critici, unii chiar considerându-l superior celui original. Nominalizat la 11 premii Oscar și prima producție din istorie care a câștigat premiul Academiei pentru cel mai bun film, deși este o continuarea a unei pelicule precedente. Nașul parttea a II-a a câștigat șase premii Oscar, printre care, premiul pentru cel mai bun regizor, Francis Ford Coppola, cel mai bun actor în rol secundar pentru De Niro și cel mai bun scenariu adaptat pentru Coppola și Puzo. Pacino a câștigat premiul BAFTA pentru cel mai bun actor și a primit o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

A fost clasat ca al 32-lea cel mai mare film din istoria cinematografiei americane de către Institutul American de Film în 1997 și și-a păstrat locul 10 ani mai târziu.

4. Lista lui Schindler

Lista lui Schindler este o dramă istorică produsă în 1993, regizată și produsă de Steven Spielberg și scris de Steven Zaillian. Se bazează pe romanul de ficțiune istorică din 1982, Schindler’s Ark al romancierului australian Thomas Keneally. Filmul urmărește povestea lui Oskar Schindler, un industriaș german care a salvat peste o mie de refugiați, în mare parte evrei-polonezi, de la Holocaust, angajându-i în fabricile sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Liam Neeson interpretează rolul lui Schindler, actorul Ralph Fiennes este în rolul ofițerului SS Amon Göth, iar Ben Kingsley în rolul contabilului evreu al lui Schindler, Itzhak Stern.

Regizorul Steven Spielberg a surprins în filmul Lista lui Schindler oroarea absolută a holocaustului ca unul dintre cele mai mari genocide din istorie. Filmul a fost nominalizat la 12 premii Oscar și a câștigat la șapte categorii, inclusiv cel mai bun film și cel mai bun regizor.

5. La Dolce Vita

Realizat în mijlocul anilor de boom a Italiei, 1960 hit-ul de box-office al lui Federico Fellini a ajuns să definească strălucirea și cultura celebrităților pentru întreaga planetă. De asemenea, l-a făcut pe Marcello Mastroianni un star. În Dolce Vita el joacă rolul unui jurnalist de tabloid prins în lumea frenetică și libertină a vieții de noapte din Italia. În mod ironic, deși filmul portretizează acest mediu ca fiind superficial și hedonist, fapt pe care spectatorii par să-l fi trecut cu vederea. Poate că asta se datorează faptului că Fellini filmează totul cu atât de multă vervă cinematografică și inteligență, încât este adesea greu să nu fii captivat de întâmplările delirante de pe ecran. O mare parte din modul în care percepem faima se datorează acestui film, care ne-a dat cuvântul paparazzi.

La dolce vita a câștigat Palme d’Or (Palma de aur) la Festivalul de Film de la Cannes din 1960 și Oscarul pentru cele mai bune costume. A fost nominalizat la încă trei premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun regizor pentru Federico Fellini.

Filme de referință. Capodopera inestimabilă a lui Charlie Chaplin

6. 2001: O odisee spațială

Crearea unuia dintre cele mai spectaculoase filme realizate vreodată a început cu întâlnirea a două minți strălucite: Stanley Kubrick și autorul SF Arthur C Clarke. „Înțeleg că este un nebun care trăiește într-un copac undeva în India”, a remarcat Kubrick când numele lui Clarke a apărut alături de cel al lui Isaac Asimov, Robert A Heinlein și Ray Bradbury – ca posibil scriitor pentru epopeea sa SF, 2001 o Odisee Spațială. Clarke locuia de fapt în Ceylon (nu în India, sau într-un copac), dar când scriitorul de science-fiction s-a întâlnit cu regizorul Stanley Kubrick au creat împreună o poveste a progresului tehnologic și a dezastrului care este plină de umanitate, în toată strălucirea și vulnerabilitatea ei, curaj și ambiție nebună. Viziunea înspăimântătoare a lui Kubrick asupra viitorului, cu tehnologiile de inteligența artificială și cele digitale, încă se simte profetică, la peste 50 de ani.

Filmul Odiseea Spațială fost nominalizat la patru premii Oscar. Kubrick a câștigat premiul pentru regie și efectele vizuale. Filmul este considerat ca unul dintre cele mai mari și mai influente filme realizate vreodată. În 1991 pelicula a fost considerată „importantă din punct de vedere cultural, istoric sau estetic” de către Biblioteca Congresului Statelor Unite și selectată pentru conservare în Registrul Național de Film.

7. Dansând în ploaie

Vervă pură care crește serotonina, musicalul „Dansând în ploaie” marchează sfârșitul erei tăcute a cinematografiei. Actorii – Donald O’Connor, strălucitoarea Debbie Reynolds și regizorul și personajul principal Gene Kelly – reprezintă un trio de aur, cu melodii legendare, secvențe de dans complexe și solicitante din punct de vedere fizic. Comedia se manifestă desăvârșit, însă felicitările aparțin și lui Betty Comden și Adolph Green, al căror scenariu efervescent o oferă dinamică de un entuziasm molipsitor. Filmul a avut o primire modestă la premieră, cu Donald O’Connor câștigând Globul de Aur pentru cel mai bun actor, iar Comden și Green câștigând Writers Guild of America Awards, acestea fiind singurele recunoașteri majore. Cu toate acestea, a primit statutul de film legendar din partea criticilor contemporani. În prezent, este frecvent descris ca fiind unul dintre cele mai bune musicaluri realizate vreodată, fiind în fruntea listei AFI’s 100 Years of Musicals, și pe locul 5 în lista actualizată din 2007 a celor mai mari filme americane.

8. Cavalerul Întunecat

Filmul Cavalerul Întunecat este o continuarea terifiantă a seriei Batman în viziunea regizorului Christopher Nolan. Producția îmbină genul benzilor desenate cu filmul thriller și oferă ceva cu totul special: un spectacol pop cu pasaje de disperare surprinzător de puternice. Succesul de box-office al filmului, împreună cu aprecierile criticilor, l-au transformat într-un fenomen care a remodelat Hollywood-ul. Există un motiv pentru care filmele cu supereroi sunt luate atât de în serios în zilele noastre, chiar și de către premiile Oscar, iar Cavalerul Întunecat este unul dintre acestea.

Interpretarea remarcabilă a regretatului Heath Ledger în rolul lui Joker a fundamentat talentul său artistic, acesta a câștigat premiul Oscar, postum, pentru cel mai bun actor în rol secundar, la scurt timp după ce a murit din cauza unei supradoze accidentale.

9. Star Wars

Războiul Stelelor (1977) regizat de George Lucas a evitat alegoria distopică de înaltă tehnologie, foate populară la vremea aceea în filmele științifico-fantastice, în favoarea unei capodopere spațiale cu soldați spațiali și aventuri la limită. Acțiunea peliculei se produce „cu mult timp în urmă într-o galaxie foarte, departe”, filmul se concentrează pe Luke Skywalker (interpretat de Mark Hamill), un tânăr care se trezește implicat într-un război interplanetar între un imperiu autoritar și forțele rebele. Skywalker alături de mentorul său, înțeleptul Cavaler Jedi Obi-Wan Kenobi (Sir Alec Guinness) și contrabandistul oportunist Han Solo (Ford) au sarcina să o salveze pe Prințesa Leia (Carrie Fisher) din captivitatea pe Steaua Morții, o stație spațială masivă comandată de amenințătorul Darth Vader, a cărui voce profundă, îmbunătățită mecanic (interpretată de James Earl Jones) a devenit iconică. În centrul filmului și al seriei pe care le-a inițiat se află Cavalerii Jedi, un grup de războinici binevoitori sau răuvoitori care valorifică și manipulează Forța, o entitate spirituală care menține în echilibru forțele binelui și răului.

10. Luminile Orașului

Viziunea complexă a lui Charlie Chaplin reușește să uimească și în prezent: a scris, regizat, produs, montat și jucat în propriile sale filme, iar pentru coloana sonoră a folosit mereu o orchestră. În momentul când camerele rulau, reușeau să surprindă o imagini care au impresionat publicul din lumea întreagă. Totuși, filmul Luminile Orașului era altceva. Chaplin a fost reticent să renunțe la tehnicile vizuale pe care le stăpânise, de aceea în 1931 a insistat să facă noua sa comedie un film mut, chiar dacă spectatorii tocmai descoperiseră cinematografia cu sunet. Ca întotdeauna, vedeta a avut ultimul cuvânt: nu numai că filmul a fost un succes comercial uriaș, ci s-a încheiat și cu cel mai sfâșietor prim-plan din istoria cinematografiei – apogeul filmului de reacție (reinterpretată de alți regizori faimoși în filme precum La Strada sau The Purple Rose of Cairo).

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării