„Dacă nu-i nou şi nu îmbătrâneşte niciodată”, le spune cântăreţul spectatorilor, „atunci este o melodie folk”. Llewyn Davis (Oscar Isaac) tocmai şi-a încheiat spectacolul cu un cover binecunoscut „Hang me, Oh Hang me”, de Dave Van Ronk, într-un pub din New York-ul anilor ’60, scrie Mediafax.
Povestea lui Llewyn Davis este una emoţionantă, prinsă între realitate şi ficţiune, trăită printre şi cu acorduri de chitară. Singur – ca un lup de stepă – cu bani puţini, fără un domiciliu stabil, el hoinăreşte pe străzile reci ale Manhattanului şi doarme pe canapelele unui număr de prieteni care tot descreşte. Se pare că talentul lui Llewyn nu este suficient în industria folk, dar are nevoie şi de noroc. Susţine concerte puţine, remuneraţia este pe măsură, iar faţă de ceilalţi interpreţi este ursuz. Doi dintre ei sunt Jim şi Jean (dulce ca o savarină pe scenă, dar acră ca o lămâie în timpul liber), interpretaţi de Justin Timberlake şi de Carey Mulligan. Ei formează un cuplu în aparenţă perfect, căci ea îi ascunde faptul că este însărcinată cu Llewyn, amicul soţului ei. Un triunghi amoros cu năbădăi şi complicat! Llewyn este precum motanul care îl însoţeşte din când în când: nu are nicio destinaţie, nu are niciun stăpân.
Filmul este o incursiune în lumea muzicii folk din New York-ul anilor ’60, înaintea venirii lui Bob Dylan. Fraţii Coen au reuşit să regizeze o capodoperă prin simplul fapt că nu au căutat actori care să imite. „Nu am dorit să angajăm un actor care doar să mimieze. Fiindcă este vorba despre viaţa unui cântăreţ, ne-am dat seama că trebuie să fie ceva real”, au declarat aceştia, potrivit sursei citate.
O mare parte din melodiile din film sunt interpretate live de actori şi scenariul este inspirat de biografia muzicianului Dave Van Ronk, ale cărui memorii au fost publicate postum.
„Inside Llewyn Davis” a fost distins cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes şi datorită reacţiilor pozitive ale criticilor internaţionali a înfipt steagul în cursa competiţiei Oscar 2014.
Fraţii Coen sunt regizori, scenarişti şi producători. Pelicula lor „Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men” (2007) a fost recompensată cu patru premii Oscar. Cei doi cineaşti au primit de-a lungul anilor alte nominalizări la premiile Academiei americane, pentru filme precum „Adevăratul curaj/ True Grit” (2010), „Un tip serios/ A Serious Man” (2009) şi „Fargo” (1996), care a fost de altfel premiat pentru scenariu. Printre cele mai cunoscute filme ale lor se mai numără „Marele Lebowski” (1998), „Dragostea costă/ Intolerable Cruelty” (2003) şi „Citeşte şi arde/ Burn After Reading” (2008).
Citeşte şi Fraţii Coen, Polanski, Soderbergh, Sorrentino, în competiţia oficială la Cannes 2013