Filmul prinderii lui Sebastian Ghiţă în Serbia. Informaţii de ULTIMĂ ORĂ despre situaţia fostului deputat

Ministrul de Interne Carmen Dan a oferit, la România TV, detalii despre felul în care a fost prins fostul deputat Sebastian Ghiţă la Belgrad, pe 14 aprilie. În prezent, Sebastian Ghiţă se află în arest preventiv la Belgrad, autorităţile sârbe aşteptând ca partea română să trimit documentaţia necesară demarării procedurii de extrădare. Între timp, fostul deputat a aflat că nu poate fi reprezentat în Serbia de avocaţii săi români, transmite corespondentul România TV la Belgrad.
Romania TV
18 apr. 2017, 16:35
Filmul prinderii lui Sebastian Ghiţă în Serbia. Informaţii de ULTIMĂ ORĂ despre situaţia fostului deputat

Ministrul de Interne a precizat că Sebastian Ghiţă nu a trecut prin ţările cărora li s-a mulţumit în comunicatul care a anunţat capturarea fostului deputat sau că o asemenea informaţie nu poate fi făcută publică.

„În dimineaţa de 13 aprilie am solicitat poliţiei din Serbia sprijin în vederea localizării urmăritului internaţional Ghiţă Sebastian, despre care aveam date că se află în Belgrad. Toată ziua a fost un schimb de date şi informaţii, care s-a concretizat în seara 13 în jur de or 23.50 prin depistarea pe o stradă din Belgrad a doi bărbaţi care s-au identificat, unul ca cetăţen român cu document de identitate românesc, unul sloven cu act de idetitate sloven. Cei doi au fost conduşi la secţie unde s-a demarat procedura legală de identificare. Poliţiştii români au efectuat verificări pentru autentificarea documentelor prezentate de cei în cauză. Noi am primit informaţia că documentele respective sunt false. Am efectuat o constatare tehnico-ştiinţifică şi am transmis către autorităţile sârbe mesaj de confirmare, prin intermediul Interpol Bucureşti, şi am comunicat că persoana identificată cu documente slovene este Ghiţă Sebastian. Specialiştii de la Institutul Naţional de Criminalistică au efectuat o activitate de interpretare şi valorificare în scopul identificării persoanei în cauză. Poliţia Română a făcut publică localizarea şi reţinerea inculpatului, a mulţumit autorităţilor din 11 state pentru aplicarea legii. Nu îneamnă că am făcut public traseul lui Sebastian Ghiţă. Aceste date nu pot fi făcute publice până când dosarul nu va fi soluţionat”, a declarat Carmen Dan, la România TV.

Sebastian Ghiţă a fost reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie, după ce a fost legitimat de poliţia sârbă şi a prezentat un act de identitate fals, care avea seria unui document expirat, potrivit ministrului Carmen DAn. Fostul deputat era însoțit de fratele lui, care avea documente reale. „Am solicitat informări privind veridicitatea actelor, am fost informați că documentele respective sunt false, seria documentului aparținea unui act expirat. Apoi, prin Interpol, Poliția română a transmis către sârbi că persoana legitimată cu documente care poartă însemnele slovene este Sebastian Aurelian Ghiță, urmărit internațional de România și am solicitat arestarea lui”, a spus ministrul de Interne.

Verificări la Poliţia de Frontieră după plecarea lui Ghiţă din ţară

Poliţia de Frontieră Română a anunţat, marţi, că vor fi făcute verificări pentru a se stabili modul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă a plecat din ţară, fiind prins în Serbia după aproape patru luni de la dispariţia sa.

„Poliţia de Frontieră Română va efectua verificări specifice pentru a stabili modalitatea prin care Sebastian Ghiţă a părăsit teritoriul României în funcţie de rezultatul anchetei desfăşurate de autorităţile abilitate şi de datele de interes ce vor rezulta în urma instrumentării dosarului penal”, au precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră, adăugând că la finalizarea acestor verificări, se vor lua măsurile stabilite de lege.

Sebastian Ghiţă a dispărut în decembrie 2016 şi a fost iniţial dat în urmărire naţională după ce a încălcat termenii controlului judiciar. Există informaţii potrivit cărora fostul deputat a părăsit România în noaptea de 19 decembrie, imediat după ce a scăpat de filajul poliţiştilor.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, că aşteaptă de la instanţe încheierea verificării legalităţii extrădării din Serbia a fostului deputat Sebastian Ghiţă pentru a putea începe procedurile de aducere în ţară. Acesta a precizat că trebuie respectate aceste etape pentru ca procedura să nu fie „lovită de nulitate şi să profite de ea cine are interesul să profite”.

Sebastian Ghiţă are un mandat de arestare preventivă emis în lipsă, în 10 ianuarie, de instanţa supremă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Fostul deputat a fost dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizatî, în 15 aprilie, de Biroul Interpol despre reţinerea lui Ghiţă în Serbia şi verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădarea fostului deputat.

Sebastian Ghiţă mai are un mandat de arestare preventivă emis în lipsă, iar în acest caz, Curtea de Apel Ploieşti a constatat, marţi, că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădarea fostului deputat, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în cursul zilei de marţi sau cel târziu miercuri Curtea de Apel va trimite Ministerului Justiţiei documentele în baza cărora va fi declanşată procedura de extrădare.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal în alte trei dosare de corupţie: dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012; dosarul în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în care sunt cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma; dosarul care vizează contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale Teamnet International şi Asesoft International.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se modifică CNP-ul. Anunț pentru românii cu buletin. Cine schimbă actul de identitate
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bucurie maximă pentru Călin Georgescu. Anunțul care-l împinge pe locul 1: Majoritate absolută
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România