Filosofia furnizează bazele conceptuale ale principiilor și valorilor de care depinde pacea mondială: democrația, drepturile omului, justiția și egalitatea. Reflexivitatea contribuie la consolidarea acestor fundamente ale coexistenței pașnice.
Cu prilejul Zilei Filosofiei, Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Român, își exprimă, într-o declarație, viziunea asupra a ceea ce o reflecție susținută este în măsură să ofere lumii de azi.
„Faptul că o instituție venerabilă, precum UNESCO, celebrează Filosofia este un semn încurajator într-o lume ce dă prevalență, cum ne-au spus Heidegger, Horkheimer și Adorno, mentalității științifico-tehnice și, în plus, a lăsat loc relativismului și, mai nou, concretismului. O lume în care se crede, aproape curent, că numai ce este palpabil este real, că adevărul și binele țin de contexte, iar exemplele epuizează conceptele. Semnul este încurajator căci ne amintește de tradiția Filosofiei: cum Hegel arăta, filosofia este, într-un sens, una cu istoria ei, iar această istorie conține și momentele de filosofie propriu-zisă, nu numai de reflecții ce nu și-au găsit încă orizontul. Nu numai că ne amintește, fie și indirect, de marea filosofie, dar ne și obligă să ne interogăm asupra posibilității și importanței acesteia în zilele noastre. (…) În „Ziua Filosofiei”, pe drept și salutar propusă de UNESCO, se cuvine să ne amintim argumentul deja clasic: și când cineva respinge filosofia, o face în numele unei filosofii tacite, care, la rândul ei, se impune chestionată.”, a spus Andrei Marga.