Vicecampioana Universitatea Craiova va debuta în noul sezon în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, în timp ce Astra Giurgiu (medaliată cu bronz în ediţia trecută) şi FCSB (câştigătoarea Cupei României) vor disputa derby-ul etapei.
Nou-promovata UTA va susţine primul meci din noul sezon în deplasare cu FC Viitorul, iar FC Argeş va juca acasă cu FC Botoşani.
Meciul dintre FCSB şi Dinamo va avea loc în etapa a 6-a (3-4 octombrie), în etapa a 7-a va avea loc Dinamo – U Craiova (17-18 octombrie), în etapa a 13-a (12-13 decembrie) va avea loc duelul CFR Cluj – FCSB, etapa a 14-a (15-17 decembrie) va aduce două meciuri tari, Universitatea Craiova – FCSB şi Dinamo – CFR Cluj, iar în ultima etapă a turului se va juca CFR Cluj – Universitatea Craiova (19-20 decembrie).
Returul va debuta pe 13-14 ianuarie, sezonul regulat urmând să se încheie pe 10-11 aprilie.
Programul turului:
Etapa 1 (22-23 august)
Academica Clinceni – CFR Cluj
Dinamo Bucureşti – FC Hermannstadt
Poli Iaşi – Chindia Târgovişte
FC Argeş – FC Botoşani
FC Voluntari – Gaz Metan Mediaş
FC Viitorul Constanţa – UTA Arad
Astra Giurgiu – FCSB
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – Universitatea Craiova
Etapa 2 (29-30 august)
FC Hermannstadt – Academica Clinceni
Chindia Târgovişte – Dinamo
FC Botoşani – Poli Iaşi
Gaz Metan Mediaş – FC Argeş
UTA Arad – FC Voluntari
FCSB – FC Viitorul
Universitatea Craiova – Astra Giurgiu
CFR Cluj – Sepsi OSK
Etapa 3 (12-13 septembrie)
Academica Clinceni – Chindia
Dinamo – FC Botoşani
Poli Iaşi – Gaz Metan Mediaş
FC Argeş – UTA Arad
FC Voluntari – FCSB
FC Viitorul – Universitatea Craiova
Astra Giurgiu – Sepsi OSK
CFR Cluj – FC Hermannstadt
Etapa 4 (19-20 septembrie)
FC Botoşani – Academica Clinceni
Gaz Metan Mediaş – Dinamo
UTA Arad – Poli Iaşi
FCSB – FC Argeş
Universitatea Craiova – FC Voluntari
Sepsi OSK – FC Viitorul
Chindia – FC Hermannstadt
Astra Giurgiu – CFR Cluj
Etapa 5 (26-27 septembrie)
Academica Clinceni – Gaz Metan Mediaş
Dinamo – UTA Arad
Poli Iaşi – FCSB
FC Argeş – Universitatea Craiova
FC Voluntari – Sepsi OSK
FC Hermannstadt – FC Botoşani
FC Viitorul – Astra Giurgiu
CFR Cluj – Chindia
Etapa 6 (3-4 octombrie)
UTA Arad – Academica Clinceni
FCSB – Dinamo
Universitatea Craiova – Poli Iaşi
Sepsi OSK – FC Argeş
Gaz Metan Mediaş – FC Hermannstadt
Astra Giurgiu – FC Voluntari
FC Botoşani – Chindia
FC Viitorul – CFR Cluj
Etapa 7 (17-18 octombrie)
Academica Clinceni – FCSB
Dinamo – Universitatea Craiova
Poli Iaşi – Sepsi OSK
FC Hermannstadt – UTA Arad
FC Argeş – Astra Giurgiu
Chindia – Gaz Metan Mediaş
FC Voluntari – FC Viitorul
CFR Cluj – FC Botoşani
Etapa 8 (24-25 octombrie)
Universitatea Craiova – Academica Clinceni
Sepsi OSK – Dinamo
FCSB – FC Hermannstadt
Astra Giurgiu – Poli Iaşi
UTA Arad – Chindia
FC Viitorul – FC Argeş
Gaz Metan Mediaş – FC Botoşani
FC Voluntari – CFR Cluj
Etapa 9 (31 octombrie-1 noiembrie)
Academica Clinceni – Sepsi OSK
FC Hermannstadt – Universitatea Craiova
Dinamo – Astra Giurgiu
Chindia – FCSB
Poli Iaşi – FC Viitorul
FC Botoşani – UTA Arad
FC Argeş – FC Voluntari
CFR Cluj – Gaz Metan Mediaş
Etapa 10 (7-8 noiembrie)
Astra Giurgiu – Academica Clinceni
Sepsi OSK – FC Hermannstadt
Universitatea Craiova – Chindia
FC Viitorul – Dinamo
FCSB – FC Botoşani
FC Voluntari – Poli Iaşi
UTA Arad – Gaz Metan Mediaş
FC Argeş – CFR Cluj
Etapa 11 (21-22 noiembrie)
Academica Clinceni – FC Viitorul
FC Hermannstadt – Astra Giurgiu
Chindia – Sepsi OSK
FC Botoşani – Universitatea Craiova
Dinamo – FC Voluntari
Gaz Metan Mediaş – FCSB
Poli Iaşi – FC Argeş
CFR Cluj – UTA Arad
Etapa 12 (5-6 decembrie)
FC Voluntari – Academica Clinceni
FC Viitorul – FC Hermannstadt
Astra Giurgiu – Chindia
Sepsi OSK – FC Botoşani
Universitatea Craiova – Gaz Metan Mediaş
FC Argeş – Dinamo
FCSB – UTA Arad
Poli Iaşi – CFR Cluj
Etapa 13 (12-13 decembrie)
Academica Clinceni – FC Argeş
FC Hermannstadt – FC Voluntari
Chindia – FC Viitorul
FC Botoşani – Astra Giurgiu
Gaz Metan Mediaş – Sepsi OSK
UTA Arad – Universitatea Craiova
Dinamo – Poli Iaşi
CFR Cluj – FCSB
Etapa 14 (15-17 decembrie)
Poli Iaşi – Academica Clinceni
FC Argeş – Hermannstadt
FC Voluntari – Chindia
FC Viitorul – FC Botoşani
Astra Giurgiu – Gaz Metan Mediaş
Sepsi OSK – UTA Arad
Universitatea Craiova – FCSB
Dinamo – CFR Cluj
Etapa 15 (19-20 decembrie)
Academica Clinceni – Dinamo
FC Hermannstadt – Poli Iaşi
Chindia Târgovişte – FC Argeş
FC Botoşani – FC Voluntari
Gaz Metan Mediaş – FC Viitorul
UTA Arad – Astra Giurgiu
FCSB – Sepsi OSK
CFR Cluj – Universitatea Craiova
Începând cu sezonul 2020-2021 Liga I se va disputa între 16 echipe în sistem play-off/play-out, după cum urmează:
a. Sezonul regulat (faza I) – fiecare echipă va disputa câte un joc în sistem tur-retur cu celelalte echipe. La finalul sezonului regular, se califică în faza play-off primele 6 echipe clasate, iar următoarele 10 echipe vor participa în faza play-out.
b. Play-off (faza a II-a) – participă echipele clasate la finalul sezonului regular pe locurile 1-6. Fiecare echipă calificată în play-off va disputa jocuri tur-retur cu toate celelalte echipe calificate în play-off.
c. Câştigătoarea campionatului este echipa clasată pe primul loc la finalul fazei play-off-ului.
d. Play-out (faza a II-a): participă echipele clasate la finalul sezonului regulat pe locurile 7-16. Fiecare echipă participantă la play-out va disputa un singur joc cu toate celelalte echipe participante la play-out (9 jocuri pentru fiecare echipă). Echipele situate pe locurile 7-11 după sezonul regulat vor juca 5 din cele 9 meciuri pe teren propriu. Pentru clarificare, play-out-ul se va desfăşura sub forma unui campionat de 10 echipe din care se dispută doar turul. În vederea realizării acestui program competiţional pentru play-out, echipele mai sus menţionate vor extrage numere corespunzătoare astfel încât prin intermediul tabelei Berger de 10 să se îndeplinească condiţia de mai sus. Pentru celelalte echipe din play-out se va proceda similar în sensul că vor extrage numere astfel încât să desfăşoare 4 jocuri pe teren propriu din totalul de 9.
În sezoanele 2020/2021, 2021/2022, 2020/2023 promovează în Liga i echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga a II-a, urmând ca echipele clasate pe locul al 3-lea şi al 4-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipele clasate pe locurile 14 şi 13 în Liga I, iar echipele de pe locurile 15 şi 16 din Liga 1 vor retrograda direct. Pentru evitarea oricărui dubiu, locul 3 din Liga a II-a va disputa barajul cu locul 14 din Liga I şi locul 4 din Liga a II-a va disputa barajul cu locul 13 din Liga I.
Începând cu sezonul 2023/2024 promovează în Liga I echipele aflate pe locurile 1 şi 2 din Liga a 2-a, urmând ca echipa clasată pe locul al 3-lea să dispute baraj în două manşe (tur-retur) cu echipa clasată pe locul 14 în Liga I, iar echipele de pe locurile 15 şi 16 din Liga I vor retrograda direct. Echipele organizatoare ale primei manşe vor fi stabilite prin tragere la sorţi.
În toate cazurile care atrag neparticiparea la baraj a echipei de pe locul 3 şi/sau 4 din Liga a II-a, meciurile vor fi disputate de următoarea echipă din Liga a II-a ce îndeplineşte condiţiile de participare.
Echipele calificate în play-off şi play-out vor începe faza a II-a a competiţiei cu jumătate din punctele deţinute la finalul sezonului regular. În situaţia în care la finalul sezonului regular echipa deţine un număr impar de puncte, numărul de puncte rezultat după împărţirea la 2 va fi rotunjit cu 0,5 (exemplu: în situaţia în care o echipă va obţine în sezonul regular un număr de 31 de puncte, ea va începe faza a II-a cu 16 puncte).
În ceea ce priveşte echipa participantă în competiţiile europene intercluburi de pe ultimul loc disponibil pentru România (UEFA Europa League/UEFA Conference League), aceasta va fi stabilită astfel:
– Echipele clasate la finalul play-out-ului pe locurile 1 şi 2 (respectiv locurile 7 şi 8 în clasamentul general al Ligii I) vor disputa un joc de baraj într-o singură manşă, pe terenul echipei mai bine clasate.
– Învingătoarea din jocul mai sus menţionat va disputa un joc de baraj într-o singură manşă cu echipa situată în clasamentul play-off-ului pe ultimul loc care asigură participarea în competiţiile europene intercluburi în sezonul următor. Acest joc se va desfăşura pe terenul echipei din play-off.
– Învingătoarea din acest ultim joc de baraj va participa în competiţia europeană intercluburi (UEFA Europa League/UEFA Conference League.
– În situaţia în care una dintre echipele care ar avea dreptul să participe la cele două jocuri de baraj menţionate în prezentul alin. nu deţine licenţă pentru participarea în competiţiile europene, locul acesteia va fi luat de următoarea echipă cel mai bine clasată care îndeplineşte condiţiile de participare în competiţiile europene.
– În cazul în care echipele din play-off-ul competiţiei care ar avea dreptul disputării jocului de baraj mai sus menţionat nu deţin licenţă de participare în competiţiile europene, echipa câştigătoare a jocului de baraj din play-out-ul competiţiei (locul 1 cu 2 din play-out) va participa în competiţiile europene fără a mai disputa al doilea joc de baraj.
– În ceea ce priveşte echipele din play-out, au dreptul de a participa la jocul de baraj în situaţiile descrise mai sus, doar echipele clasate în play-out pe locurile 1-4.
– În situaţia în care doar una dintre echipele din play-out care are dreptul de a participa la baraj deţine licenţă de participare în competiţiile europene, primul joc de baraj nu se va mai disputa, urmând a se disputa doar cel de-al doilea.
– În situaţia în care niciuna din cele 4 echipe din play-out nu deţine licenţă pentru participarea în competiţiile UEFA, echipa din play-off care îndeplineşte condiţiile de participare în competiţiile europene nu va mai disputa niciun joc de baraj şi va obţine dreptul de a participa în competiţiile europene în sezonul următor.