Compania Ocean Gate, care deținea submarinul Titan, a confirmat în mod oficial că i-a pierdut pe cei cinci pasageri de la bordul submeribilului. Titan dispărut în adâncuri la scurt timp după ce a plecat în expediția către epava Titanicului, având la bord cinci persoane, dintre care doi membri ai echipajului și trei miliardari.
„În acest moment, credem că CEO-ul nostru, Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet, s-au pierdut, din păcate. Acești bărbați erau adevărați exploratori care împărtășeau un spirit distinct de aventură și o pasiune profundă pentru explorarea și protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și de fiecare membru al familiilor lor în această perioadă tragică”, se arată în comunicatul Ocean Gate.
Comunicatul vine ca o confirmare a unui final tragic, după ce Garda de Coastă americană. anunțase că o zonă de fragmente a fost descoperită de un vehicul operat de la distanță în apropierea epavei Titanicului.
„Un câmp de resturi înseamnă că submersibilul s-a destrămat, pentru că știm că au pierdut comunicațiile la aproximativ 3.300 de metri… așa că acest lucru indică cel mai rău scenariu, adică o defecțiune catastrofală, o implozie”, a declarat David Mearns, un expert specializat în operațiuni de căutare și recuperare în ape adânci.
Dale Mole, un fost medic al marinei americane, a explicat că varianta în care submarinul a făcut implozie ar fi dus la moartea instantanee a oamenilor aflați la bord.
”Pasagerii de la bordul submarinului dispărut Titan au murit instantaneu fără ca măcar să știe că există o problemă dacă nava a suferit o implozie”, a explicat Mole, citat de BBC.