Suedia este marea câştigătoare la ediţia din 2012 a Eurovisionului, desfăşurat sâmbătă seara pe scena Crystal Hall din Baku, Azerbaijdan, cu un total de 372 de puncte. Melodia „Euphoria” a lui Loreen s-a clasat pe prima poziţie a concursului Eurovision 2012. Înainte de ediţia din acest an, Suedia a câştigat ultima oară concursul în 1999.
Pe locul doi s-a clasat Rusia, cu „Party for everybody” a Buranovskiye Babushki şi pe locul trei Serbia, cu piesa „Synonym” a lui Zeljko Joksimovic.
Pe locurile patru şi cinci s-au clasat reprezentanţii Azerbaijanului şi respectiv Albaniei.
Anul acesta, România, reprezentată de trupa Mandinga, s-a clasat pe locul al 12-lea, precedată de Republica Moldova, reprezentată de Pasha Parfeny, pe locul al 11-lea.
Ţările concurente în finala Eurovision 2012 au fost Azerbaidjan, Spania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania, calificate direct în finală, Lituania, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Ucraina, Suedia, Macedonia, Norvegia, Estonia, Malta şi Turcia, calificate în urma semifinalei de joi, şi România, Moldova, Islanda, Ungaria, Danemarca, Albania, Cipru, Grecia, Rusia şi Irlanda, selectate în prima semifinală, marţi.
Ediţia de anul acesta a concursului Eurovision s-a desfăşurat la Baku, în Azerbaidjan, după ce Ell & Nikki au câştigat competiţia de anul trecut, cu piesa „Running Scared”.
Suedia va prelua îndatoririle de gazdă a Eurovisionului pentru anul viitor. Datele ediţiei din 2013 au fost deja anunţate, semifinalele urmând să aibă loc pe 14 şi 16 mai, iar finala pe 18 mai, scrie Mediafax.
Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică – ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan şi Celine Dion.
La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc şi Israel.
EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri – televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956. Doar şapte ţări au participat în primul an – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări – o cifră record pentru acea vreme.
Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.