FINALA EUROVISION 2014 LIVE. Pe 1 martie, într-un spectacol televizat, cu public, desfăşurat la Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu” din Braşov, va avea loc finala selecţiei naţionale pentru Eurovision 2014.
Ascultă mai jos piesele calificate în finală şi votează-ţi favorita:
EUROVISION 2014. Ştefan Stan feat. Teddy K – Breathe (Eduard Cârcotă / Teddy K)
EUROVISION 2014. Naomy – Dacă tu iubeşti (Jimi Laco/Rareş Borcea)
EUROVISION 2014. Bere Gratis – Despre mine şi ea (Marius Bob, Mihail Georgescu)
EUROVISION 2014. Silvia Dumitrescu – Fiorul Iubirii (Virgil Popescu)
EUROVISION 2014. Marcel Crăciunescu – Hardjock (Marcel Crăciunescu)
EUROVISION 2014. Anca Florescu – Hearts Collide (Gabriel Băruţă / Alexandra Ivan)
EUROVISION 2014. Vizi Imre – Kind of Girl (Vizi Imre)
EUROVISION 2014. Renee Santana & Mike Diamondz – Letting go (Mihai Alexandru / Alexandra Niculae, Mihai Alexandru)
EUROVISION 2014. Paula Seling & OVI – Miracle (Ovidiu Cernăuţeanu, Phillip Halloun, Victor Forberg Skogberg, Frida Amundsen)
EUROVISION 2014. Mirela Vaida Boureanu – One More Time (Bogdan Taşcău, Cristian Dumitraşcu, Alin Ţigănuş, Alexandra Ivan)
EUROVISION 2014. The dAdA – Unpredictable (Mihai Ungureanu, Septimiu Urzică, Theodor Nicolae, Marian Bobiceag)
EUROVISION 2014. The Zuralia Orchestra – You Know (Aurel Mirea)
Modalitatea de jurizare: 50 % Televot şi 50% Juriu Naţional alcătuit din specialişti, în număr impar, minim 5, maxim 7 şi doi membri de rezervă. Membrii Juriului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
Juriul de specialitate va acorda puncte de la 1 la 12, astfel: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12. Fiecare punct se va acorda o singură dată câte unei piese. Fiecare membru al juriului, inclusiv Preşedintele va semna fişa de jurizare şi procesul verbal de jurizare pe care le va preda la încheierea spectacolului de selecţie secretariatului juriului. Procesul de jurizare trebuie finalizat înainte de închiderea liniilor de televot. Jurizarea se va face fără ca membrii Juriului să ştie rezultatele finale ale televotului.
La finalul aflării rezultatului juriului, melodia clasată pe primul loc va primi 12 puncte, locul 2 – 10 puncte, locul 3 – 8 puncte, locul 4 – 7 puncte, locul 5 – 6 puncte, locul 6 – 5 puncte, locul 7 – 4 puncte, locul 8 – 3 puncte, locul 9 – 2 puncte, locul 10 – 1 punct, locul 11 – 0 puncte, locul 12 – 0 puncte.
Citeşte şi EUROVISION 2014: Ascultă piesele calificate în finala selecţiei naţionale şi VOTEAZĂ favorita
Fiecărei piese i se va aloca un număr de telefon care se va afişa pe parcursul melodiei, în mod egal pentru toţi concurenţii. Telespectatorii vor putea vota de pe acelaşi număr de telefon pentru una sau pentru mai multe melodii, dar numai o singură dată pentru fiecare melodie, din momentul în care se vor declara deschise liniile telefonice.
Liniile telefonice se vor deschide după ce a fost interpretată ultima melodie aflată în concurs, la semnalul „START VOT!” şi se vor închide după 30 de minute, la semnalul „STOP VOT!”.
Potrivit eurovision.tvr.ro, la încheierea Televotului se va crea un al doilea clasament, melodia clasată pe primul loc va primi 12 puncte, locul 2 – 10 puncte, locul 3 – 8 puncte, locul 4 – 7 puncte, locul 5 – 6 puncte, locul 6 – 5 puncte, locul 7 – 4 puncte, locul 8 – 3 puncte, locul 9 – 2 puncte, locul 10-1 punct, locul 11 – 0 puncte, locul 12 – 0 puncte.
Câştigător al Selecţiei Naţionale Eurovision 2014 – faza finală va fi desemnat compozitorul a cărui piesă obţine cele mai multe puncte în urma cumulării punctajelor acordate de Juriu şi în urma Televotului.
În caz de balotaj, câştigătorul va fi acela care a obţinut de cele mai multe ori 12 puncte din partea Juriului. Dacă situaţia de egalitate se menţine, se vor lua în considerare cele mai multe note de 10, respectiv 8 s.a.m.d. Pentru a asigura corectitudinea procesului de jurizare la selecţia finală, SRTv
va apela la serviciile unui notar public.
Câştigător Eurovision 2014 România. Pe 21 februarie 2014, cei 12 finalişti ai Selecţiei Naţionale 2014 şi-au tras la sorţi numărul de ordine al intrării în concurs. Lui Vizi Imre i-a revenit ultimul bilet rămas, deoarece nu a putut fi prezent la tragerea la sorţi, fiind plecat pentru câteva zile din România. Deasemenea, acesta nu a delegat o altă persoană pentru extragere. Renee Santana a lipsit din acelaşi motiv ca şi Vizi. Poziţia piesei în concurs a fost însă trasă la sorţi de Mihai Alexandru, compozitorul melodiei cu care Renee va concura în finală împreună cu Mike Diamondz.
Concurenţii vor intra în finală astfel: Paula Seling & Ovi, Bere Gratis, The dAdA, The Zuralia Orchestra, Vizi Imre, Anca Florescu, Silvia Dumitrescu, Renee Santana feat. Mike Diamondz, Ştefan Stan feat. TeddyK, Naomz, Vaida, Şăl.
Citeşte şi Scandal la EUROVISION. Un artist CONTESTĂ decizia juriului şi acuză existenţa unor PILE în TVR
România a participat, de-a lungul timpului (sub umbrela TVR), la acest concurs cu piese în engleză, română, italiană, limbi inventate, spirit balcanic, show-uri eclectice sau operă pop cu unul dintre cei mai celebri contratenori (Cezar Ouatu, în 2013).
Citeşte şi: Câştigător Eurovision 2014 România. Află cum se alege finalistul şi cum poţi vota artistul preferat
În 1994, liderul trupei Holograf, Dan Bittman, a dus la Eurovisionul de la Dublin piesa ‘Dincolo de nori’. Patru ani mai târziu, la Birmingham, România a fost reprezentată de Mălina Olinescu. Artista a cântat atunci piesa ‘Eu vreau’, care s-a clasat pe locul cu numărul 22.
În 2000, cei de la Taxi au cântat la Stockholm o piesă în engleză – ‘The Moon’. Peste doi ani, România a fost reprezentată, la Talinn, de cuplul Monica Anghel-Marcel Pavel, care au cântat ‘Tell me Why’. Cei doi au înregistrat cel mai bun rezultat de până atunci, locul 9.
Nicola a adus, în 2003, un loc 10 pentru România, cu piesa ‘Don’t Break My Heart’ la Eurovisionul ce a avut loc la Riga. Un an mai târziu, România a fost reprezentată de Sanda Ladoşi cu ‘I Admit’, la Istanbul.
În 2005, la Kiev, România a urcat pe treapta a treia a podiumului, cu piesa ‘Let Me Try’ interpretată de Luminiţa Anghel şi Sistem.
Anul următor Mihai Trăistariu a adus la Eurovision probabil cel mai obsesiv refren din paleta pieselor româneşti din concurs – ‘Tornero’. La finala ce a avut loc la Atena, Trăistariu s-a clasat pe locul al patrulea.
În 2007, la finala din Helsinki, Todomondo s-au clasat cu ‘Liubi, Liubi, I Love You’ pe locul cu numărul 13. Un an mai târziu, la belgrad, Nico şi Vlad s-au clasat pe poziţia 20, cu ‘Pe-o margine de lume’.
În 2009, la Moscova, România a fost reprezentată de Elena, cu ‘Balkan Girls’. În 2010, la Oslo, Paula Seling şi Ovi au adus, cu ‘Playing with Fire’, cel mai bun rezultat al României – un nou loc trei. În 2011, la Düsseldorf, România a fost reprezentată de Hotel FM cu ‘Change’. În urmă cu doi ani, la finala Eurovision de la Baku, România a fost reprezentată de Mandinga, cu ‘Zaleilah’.
Anul trecut, la Malmö, România a fost reprezentată de Cezar Ouatu, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni contratenori la nivel internaţional. De data aceasta, Cezar a ales să se lanseze într-o aventură opera-pop cu ‘It’s My Life’, piesă care s-a clasat, în final pe locul al 13-lea.
Citeşte şi EUROVISION 2014: Ascultă piesele calificate în finala selecţiei naţionale şi VOTEAZĂ favorita