Bucureştiul începe să se umple de iberici, iar Capitala pare pregătită să-i primească. Istoria şi tradiţia fotbalului spaniol sunt exportate pentru două-trei zile în România, de unde Atletico Madrid şi Athletic Bilbao vor pleca miercuri seara în Spania, cu trofeul Ligii Europa.
Pentru fotbaliştii şi susţinătorii celor de la Bilbao formularea corectă ar fi că vor duce trofeul în Ţara Bascilor, delimitarea faţă de regatul spaniol fiind foarte clară în conştiinţa lor.
Lupta cu Madridul este istorică şi se duce pe toate planurile. De la cel politic şi cultural, până la cel fotbalistic, naţionalismul fiind atât de pronunţat, încât Athletic Bilbao a avut în componenţă exclusiv jucători de origine bască. În 2011, au transferat un stranier, pe Fernando Amorebieta, iar înaintea lui, în istoria de 114 ani a clubului a existat un singur alt jucător străin, francezul Bixente Lizarazu, însă şi acesta cu puternice rădăcini basce. În ciuda acestui exclusivism, performanţele sportive sunt de-a dreptul uluitoare. Cu excepţia granzilor Barca şi Real, Athletic Bilbao este singura echipă care nu a retrogradat niciodată din Primera Divison, iar într-un clasament all-time se află pe locul 4 în fotbalul spaniol.
Clubul a avut şi are încă în componenţă o mulţime de stele ale fotbalului. Cele ale trecutului sunt legende precum Zamora, Pichichi sau Zara, iar prezentul ne delectează cu jocul unor Fernando Llorente, Ander şi Muniain. Pichichi, de altfel, este un exemplu de celebritate istorică, golgeterul Primerei Division primind şi în zilele noastre trofeul care poartă numele său. Asta deoarece Pichichi a avut un randament uluitor atât timp cât a jucat fotbal. A marcat 468 de goluri în 287 de partide, în condiţiile în care a murit la doar 29 de ani, de tifos, în 1922. A fost una dintre marile pierderi ale fotbalului şi ale echipei naţionale a Spaniei, în care nu a apucat să joace decât de cinci ori.
Athletic Bilbao vine să joace pe Naţional Arena, dar se poate mândri să stadionul său, San Mames, este cel mai vechi din Primera Division şi adesea, când se face referire la această arenă se spune despre ea că este locul de naştere al fotbalului spaniol.
Athletic Bilbao a fost fondată în 1898, iar în cei 114 ani a câştigat de opt ori campionatul Spaniei şi de 23 de ori Cupa Regelui. În plan european a mai ajuns o dată în finala Cupei UEFA, în 1977, pierzând disputa cu Juventus, după 0-1 în deplasare şi 2-1 acasă. După 35 de ani, gruparea bască forţează, la Bucureşti, câştigarea primului său mare trofeu continental.
În capitala României vor sosi luni seara, la ora 20.10, vor locui la hotelul Crowne Plaza şi vor pregăti finala cu antrenamente pe stadionul Rapid. În meciul de miercuri seara, Athletic Bilbao, care este considerată echipă oaspete, va evolua în tricourile de rezervă, de culoare verde.