Financial Times: Închiderea şcolii are rol minor în limitarea răspândirii Covid. În multe cazuri copiii sunt infectaţi acasă, de adulţi

O serie de studii pun tot mai mult la îndoială rolul activ al școlilor în răspândirea coronavirusului, în condiţiile în care guvernele din Europa impun noi restricții noi pentru a încetini rîspândirea celui de-al doilea val de infecții cu Covid-19.
Filip Stan
21 oct. 2020, 08:57
Financial Times: Închiderea şcolii are rol minor în limitarea răspândirii Covid. În multe cazuri copiii sunt infectaţi acasă, de adulţi

Studiile efectuate în Germania și Norvegia, precum și două recenzii axate pe educație la nivel global, sugerează că o nouă închidere a școlilor pe scară largă ar avea un efect limitat asupra răspândirii virusului care provoacă Covid-19, se arată într-un material publicat miercuri de Financial Times.

Cercetările sunt de natură să le atragă atenţia decidenţilor politici că închiderea școlilor riscă să lase mulți elevi în urmă cu procesul de învăţare și în acelaşi timp limitează capacitatea părinților de a reveni la muncă.

Activităţile şcolare normale trebuie continuate cât mai mult posibil„, a declarat săptămâna trecută ministrul german pentru familii, Franziska Giffey, salutând un studiu care concluzionează că în niciun caz „copiii nu sunt surse de infecție”. Cercetarea vine într-un moment de oboseală crescândă în rândul personalului didactic, care se luptă să facă față presiunilor cauzate de punerea în carantină a profesorilor infectaţi, a elevilor și a cazurilor suspectate. Cifrele oficiale arătau marți că 46% din școlile secundare engleze au cel puțin un elev izolat din cauza potențialului contact cu un caz de coronavirus în clasă.

Studiile germane includ o analiză publicată săptămâna trecută de Institutul de Economie a Muncii (ILE) din Bonn, care a constatat că numărul de cazuri noi din țară nu a crescut de când școlile au fost redeschise după vacanţa de vară, la începutul lui august.

Citeşte şi Scenariul roşu s-ar putea prelungi. Ministrul Educaţiei: „Trebuie să ne pregătim pentru şcoală online atâta timp cât e necesar”

Ingo Isphording, Marc Lipfert și Nico Pestel, autorii raportului, au constatat că numărul cazurilor nou confirmate a scăzut treptat în statele germane care au redeschis școlile, comparativ cu cele care nu au făcut-o. „Acest rezultat a fost cu siguranță contrar așteptărilor noastre”, a afirmat Isphording.

Germania a înregistrat o creștere accentuată a noilor infecții în ultimele săptămâni, dar un sondaj realizat de ministerele educației din cele 16 state germane de către RND, un grup de presă german, a concluzionat că nu există dovezi că școlile au fost factori care să fi accentuat răspândirea.

Cercetarea a constatat că, de la redeschiderea școlilor, doar 0,04% dintre elevi au fost infectați în statul Renania de Nord-Westfalia, adică 853 din aproximativ 2 milioane de elevi. Schleswig-Holstein și Bavaria au avut, de asemenea, o rată de 0,04%, în timp ce Berlinul a avut o rată ușor mai mare, de 0,07%.

Cercetătorii ILE au atribuit nivelurile scăzute de infecție din școlile germane unor măsuri stricte de igienă, inclusiv purtarea măștii, predarea în grupuri mici, testarea rapidă și punerea în carantină a claselor în care un elev sau un profesor au fost depistaţi pozitiv.

În multe cazuri elevii sunt infectaţi de adulţi, acasă

La rândul său, Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia arată că, între iunie și octombrie, o analiză a sursei de infecții a arătat că majoritatea cazurilor raportate în școli s-au semnalat la elevii infectați de adulți în gospodăriile lor. De asemenea, o evaluare a cercetărilor publicate în această lună de către academicienii de la Universitatea din Edinburgh asupra focarelor școlare Covid-19 din lume arată că ratele de infecție în școli au fost în general scăzute și mai mici în rândul elevilor decât al personalului.

Rezultatele reflectă două recenzii ale dovezilor disponibile efectuate de Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, care au concluzionat că majoritatea copiilor nu dezvoltă simptome și există puține dovezi ale transmiterii în școli.

Școlile ar trebui să fie importante, având în vedere că reunesc atât de multe rețele – copiii, părinții și viața socială. Dar semnalul nu pare să fie foarte puternic. Ne este destul de greu să găsim dovezi directe de transmitere în cadrul școlii, dar nu facem suficiente teste„, recunoaşte Gwen Knight, profesor asistent la London School of Hygiene and Tropical Medicine, care compilează o bază de date cu rapoarte de focare de super-răspândire la nivel mondial.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?