Financial Times: Închiderea şcolii are rol minor în limitarea răspândirii Covid. În multe cazuri copiii sunt infectaţi acasă, de adulţi

O serie de studii pun tot mai mult la îndoială rolul activ al școlilor în răspândirea coronavirusului, în condiţiile în care guvernele din Europa impun noi restricții noi pentru a încetini rîspândirea celui de-al doilea val de infecții cu Covid-19.
Filip Stan
21 oct. 2020, 08:57
Financial Times: Închiderea şcolii are rol minor în limitarea răspândirii Covid. În multe cazuri copiii sunt infectaţi acasă, de adulţi

Studiile efectuate în Germania și Norvegia, precum și două recenzii axate pe educație la nivel global, sugerează că o nouă închidere a școlilor pe scară largă ar avea un efect limitat asupra răspândirii virusului care provoacă Covid-19, se arată într-un material publicat miercuri de Financial Times.

Cercetările sunt de natură să le atragă atenţia decidenţilor politici că închiderea școlilor riscă să lase mulți elevi în urmă cu procesul de învăţare și în acelaşi timp limitează capacitatea părinților de a reveni la muncă.

Activităţile şcolare normale trebuie continuate cât mai mult posibil„, a declarat săptămâna trecută ministrul german pentru familii, Franziska Giffey, salutând un studiu care concluzionează că în niciun caz „copiii nu sunt surse de infecție”. Cercetarea vine într-un moment de oboseală crescândă în rândul personalului didactic, care se luptă să facă față presiunilor cauzate de punerea în carantină a profesorilor infectaţi, a elevilor și a cazurilor suspectate. Cifrele oficiale arătau marți că 46% din școlile secundare engleze au cel puțin un elev izolat din cauza potențialului contact cu un caz de coronavirus în clasă.

Studiile germane includ o analiză publicată săptămâna trecută de Institutul de Economie a Muncii (ILE) din Bonn, care a constatat că numărul de cazuri noi din țară nu a crescut de când școlile au fost redeschise după vacanţa de vară, la începutul lui august.

Citeşte şi Scenariul roşu s-ar putea prelungi. Ministrul Educaţiei: „Trebuie să ne pregătim pentru şcoală online atâta timp cât e necesar”

Ingo Isphording, Marc Lipfert și Nico Pestel, autorii raportului, au constatat că numărul cazurilor nou confirmate a scăzut treptat în statele germane care au redeschis școlile, comparativ cu cele care nu au făcut-o. „Acest rezultat a fost cu siguranță contrar așteptărilor noastre”, a afirmat Isphording.

Germania a înregistrat o creștere accentuată a noilor infecții în ultimele săptămâni, dar un sondaj realizat de ministerele educației din cele 16 state germane de către RND, un grup de presă german, a concluzionat că nu există dovezi că școlile au fost factori care să fi accentuat răspândirea.

Cercetarea a constatat că, de la redeschiderea școlilor, doar 0,04% dintre elevi au fost infectați în statul Renania de Nord-Westfalia, adică 853 din aproximativ 2 milioane de elevi. Schleswig-Holstein și Bavaria au avut, de asemenea, o rată de 0,04%, în timp ce Berlinul a avut o rată ușor mai mare, de 0,07%.

Cercetătorii ILE au atribuit nivelurile scăzute de infecție din școlile germane unor măsuri stricte de igienă, inclusiv purtarea măștii, predarea în grupuri mici, testarea rapidă și punerea în carantină a claselor în care un elev sau un profesor au fost depistaţi pozitiv.

În multe cazuri elevii sunt infectaţi de adulţi, acasă

La rândul său, Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia arată că, între iunie și octombrie, o analiză a sursei de infecții a arătat că majoritatea cazurilor raportate în școli s-au semnalat la elevii infectați de adulți în gospodăriile lor. De asemenea, o evaluare a cercetărilor publicate în această lună de către academicienii de la Universitatea din Edinburgh asupra focarelor școlare Covid-19 din lume arată că ratele de infecție în școli au fost în general scăzute și mai mici în rândul elevilor decât al personalului.

Rezultatele reflectă două recenzii ale dovezilor disponibile efectuate de Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, care au concluzionat că majoritatea copiilor nu dezvoltă simptome și există puține dovezi ale transmiterii în școli.

Școlile ar trebui să fie importante, având în vedere că reunesc atât de multe rețele – copiii, părinții și viața socială. Dar semnalul nu pare să fie foarte puternic. Ne este destul de greu să găsim dovezi directe de transmitere în cadrul școlii, dar nu facem suficiente teste„, recunoaşte Gwen Knight, profesor asistent la London School of Hygiene and Tropical Medicine, care compilează o bază de date cu rapoarte de focare de super-răspândire la nivel mondial.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
ANPC descoperă deficiențe majore în alimentele spitalelor Elias și Universitar
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!