Un număr de 35 de proiecte de afaceri propuse de viitori antreprenori din regiunile București-Ilfov și Sud-Vest Oltenia primesc finanțări nerambursabile de până la 25.000 de euro fiecare, în cadrul proiectului BizStart, realizat de Academia de Studii Economice (ASE) București, în parteneriat cu Asociația „Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare și Incluziune Socială” (PROIS-NV). Proiectele au fost alese prin concurs, iar majoritatea câștigătorilor sunt studenți de până la 25 de ani.
BizStart este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
„BizStart este un proiect născut din necesitatea de a educa tinerii români în domeniul antreprenoriatului, în contextul în care angajabilitatea devine o încercare la absolvirea studiilor. Prin activități de consultanță, informare, formare și asistență personalizată, venim în completarea studiilor universitare și le oferim o șansă în plus de a se afirma în mediul de afaceri românesc. Cei interesați de antreprenoriat au participat la un concurs de planuri de afaceri jurizat de profesioniști din mediile academic și de business și vom urmări ca cei care au câștigat să devină, în următorii ani, antreprenori cu experiență și modele pentru alți tineri”, a declarat conf.univ.dr. Mihai Orzan, ASE București, managerul de proiect.
Proiectele câștigătoare au fost prezentate marţi, în cadrul conferinței interregionale „Idei de succes! Tineri antreprenori pentru România”, organizată la București. Acestea vin din București și Ilfov (25 de proiecte), Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj și Olt (câte două proiecte) și vor crea în total 74 de noi locuri de muncă.
Printre domeniile de activitate vizate se numără turism și activități recreative, IT, design, comerț cu amănuntul, fabricarea de jucării ori realizarea de produse manufacturiere (handmade).
Dintre cei 35 de beneficiari, 60% sunt studenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani și tot 60% sunt femei. Două dintre firme au sediul social în mediul rural, iar restul la orașe. În total, cele 35 de planuri de afaceri vor beneficia de o finanțare de peste 828.000 de euro.
„Acești investitori, majoritar tineri, vor înființa firmele, vor angaja cel puțin două persoane fiecare și, cu puțin noroc, se vor dezvolta. Proiectul le oferă șansa de a-și valida ideea, mai departe contează foarte mult să se implice și să valorifice acest început. Noi le vom urmări evoluția în primii trei ani, timp în care ei pot să se adapeze din mers și să învețe din eventualele greșeli. Este o oportunitate extraordinară, mai ales pentru cineva la început de drum: să fii susținut și finanțat pentru a-ți pune în practică inițiativa”, a precizat ing. Silviu Traian Ispas, directorul executiv al PROIS-NV.
Unul dintre câștigătorii competiției este Alexandru Valentin Teodorov, de 25 de ani.
„Am avut această șansă de a câștiga concursul de planuri de afaceri cu firma Pro Romanian Concept Tours S.R.L. Ideea mea de afacere promovează România cu tradițiile, valențele culturale și frumusețile naturale. În cadrul acestui plan de afaceri am propus tururi ghidate, personalizate în funcție de dorințele turiștilor, organizarea unui festival cultural anual și alte asemenea activități de promovare. Consider că acest proiect, pe lângă faptul că în cadrul său am reușit să-mi îndeplinesc visul de a deveni antreprenor la vârsta de 25 de ani, va contribui și la consolidarea brandului de țară și construirea unei imagini favorabile peste hotare”, a declarat tânărul.
Pe lângă finanțarea ideilor de afaceri, BizStart include activități de de consultanță, informare, formare și asistență personalizată pentru un grup țintă de 410 persoane din regiunile București-Ilfov și Sud-Vest Oltenia, din care cel puțin 250 de femei și cel puțin 250 de tineri cu vârsta între 18 și 25 de ani, înscriși în învățământul superior.
Proiectul urmărește dezvoltarea inovației, a creativității, a responsabilității și a sustenabilității antreprenoriatului românesc și se desfășoară pe o perioada de 10 luni.