„Oamenii nu mai au economii şi încep să tragă din resurse şi asta se simte în puterea de cumpărare. Din punctul meu de vedere, vom trăi cu inflaţie în următorii 10 ani mai mare decât ne aşteptăm în mod normal. Inflaţia are un cuvânt puternic de spus. Fiind bani mai puţini pe piaţă, automat există o canibalizare a investiţiilor, dar ea este normală oricând.
Până la urmă, trebuie să scazi consumul, cantitatea de bani din economie. Lucrul acesta s-a întâmplat peste tot în lume, inclusiv în România“, spune Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, pentru ZF.
Reprezentantul societăţii de administrare a activelor consideră că unul dintre trendurile care vor marca următorii ani constă în investiţiile în industria apărării, aspect rămas nediscutat de aproape 20 de ani în cercurile largi ale participanţilor la piaţă. „Este clar că firmele care au legătură cu această industrie sunt acum pe un val care nu va ţine şase luni, va ţine poate 10-15 ani şi cred că aici putem găsi companii care au sens din punct de vedere investiţional.“
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în luna octombrie, ceea ce menţine presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în condiţiile în care presiunile pe partea de preţuri par să se generalizeze, transmite Reuters.
Potrivit unei estimări preliminare publicate luni de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 10,7% în luna octombrie 2022, depăşind precedentul maxim istoric de 9,9% înregistrat în luna septembrie. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat este peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,2%.