Finlanda urmează să autorizeze Estonia vecină să exporte tunuri de câmp de origine sovietică, care fuseseră anterior vândute Estoniei de către Finlanda, dar nu puteau fi înstrăinate în mod legal, a declarat guvernul finlandez duminică, potrivit Reuters. Decizia intervine ca o schimbare în politica Finlandei, ţară ce nu este membră NATO, dar are o frontieră lungă cu Rusia şi avea până acum o politică de a nu permite exporturile de arme spre zone de război.
România se implică în războiul din Ucraina. Klaus Iohannis anunţă ajutor MILITAR pentru Kiev
De asemenea, Finlanda va dona direct Ucrainei 2.000 de veste antiglonţ, 2.000 de căşti şi două unităţi medicale de prim ajutor, a declarat ministrul apărării, Antti Kaikkonen, duminică, după o şedinţă de guvern.
Majoritatea statelor europene au trimis deja arme și ajutoare Ucrainei pentru a o ajuta să reziste în războiul declanșat de Rusia.
Finlanda închide spaţiul aerian pentru avionele ruseşti. Helsinki a aprobat transportul de aproximativ 40 de obuziere prin Estonia către Ucraina
Finlanda va închide spaţiul aerian avionelor ruseşti ca represalii la invazia în Ucraina, a anunţat guvernul, alăturându-se astfel mai multor ţări europene, anunţă AFP.
Ţara nordică, care are mai mult de 1.300 de kilometri de frontieră cu vecinul rus, „se pregăteşte să închidă spaţiul aerian traficului aerian rus”, a declarat ministrul Transporturilor, Timo Harakka, într-un mesaj pe Twitter publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Data la care va intra în vigoare măsura nu a fost precizată.
Cu multe ţări care au închis deja spaţiul lor aerian (Estonia, Polonia, Cehia, Bulgaria, Germania), traficul aerian rus se află în faţa unei foarte mari yone de non-survol în Europa, care determină Rusia să facă ocoluri mari către vest.
La rândul ei, Moscova a început să interzică aeronavelor ce vin din aceste ţări să-i traverseze spaţiul aerian.
Compania naţională finlandeză, Finnair, este specializată în legături Europa-Asia ce suvolează Rusia. Dar traficul său este în prezent foarte redus din cauza pandemiei şi a restricţiilor de intrare în Asia.
Finlanda trebuie să aprobe duminică şi trimiterea în Ucraina a vestelor antiglonţ, a căştilor şi a unui spital mobil care să sprijine ţara în faţa invaziei ruse.
Helsinki a aprobat transportul de aproximativ 40 de obuziere prin Estonia către Ucraina. Transferul lor în ţara în război trebuie aprobat de Germania şi de Finlanda, foşti proprietari ai acestor piese de artilerie.
Ministerul de Externe rus a avertizat Finlanda că orice încercare de aderare la NATO ar avea ”repercusiuni politice şi militare serioase”
Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat vineri Finlanda că orice încercare de aderare la NATO ar avea ”repercusiuni politice şi militare”, relatează CNBC.
Mesajul transmit pe Twitter este o ameninţare directă la statul nordic, care a rămas neutru de peste un secol.
”Considerăm că angajamentul guvernului finlandez pentru o politică nealiniată militar este un factor important pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în nordul Europei. Intrarea Finlandei în NATO ar avea repercusiuni politice şi militare serioase”, a scris ministerul pe pagina sa de Twitter.
Atacul militar total al Rusiei asupra Ucrainei, o naţiune suverană care nu a reprezentat nicio ameninţare pentru graniţele sale, a făcut ca mai multe ţări din Europa să-şi regândească deciziile de a nu adera la NATO.
Preşedintele SUA Joe Biden a autorizat încă un ajutor pentru Ucraina, în valoare de 350 de milioane de dolari. Peste 1,5 miliarde trimise de americani în ultimul an
Invazia a fost determinată parţial de teama preşedintelui rus Vladimir Putin că Ucraina va adera la NATO şi va deveni o democraţie în stil occidental pe deplin funcţională.
Joi, premierul finlandez Sanna Marin a declarat că invazia rusă va schimba dezbaterea de lungă durată din Finlanda cu privire la apartenenţa la NATO.
”Finlanda nu se confruntă în prezent cu o ameninţare militară imediată, dar acum este clar că dezbaterea privind aderarea la NATO în Finlanda se va schimba”, a spus Marin, potrivit YLE News.
Vineri, Finlanda şi Suedia s-au alăturat discuţiilor tuturor şefilor de stat ai statelor membre ale NATO.