Atât Guvernul, cât şi Parlamentul Finlandei au declarat că cele două ţări sunt prea corupte şi nu trăiesc conform principiilor statului de drept, o precondiţie pentru aderarea la spaţiul Schengen, relatează postul public de televiziune YLE, în pagina electronică.
Ministrul finlandez de Interne Päivi Räsänen a respins afirmaţiile potrivit cărora poziţia Helsinki este legată de problema romilor est-europeni care vin să cerşească în oraşele finlandeze.
Räsänen a declarat că România şi Bulgaria au fost primite prea uşor în UE.
Finlanda a afirmat anterior că este îngrijorată de faptul că cele două ţări nu vor putea securiza în mod corespunzător frontierele externe ale UE din cauza corupţiei.
Între 7 şi 8 martie are la loc Bruxelles reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), unde trebuia luată în discuţie şi aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Ministrul de Interne german, Hans Peter Friedrich, a declarat săptămâna trecută că Germania se va opune prin veto aderării României la Spaţiul Schengen, când se va încerca stabilirea unei date certe a aderării la spaţiul european fără frontiere.
În urma anunţului ministrului de interne al Germaniei, atât Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu au declarat că nu este oportună insistenţa pentru un termen de aderare, în cadrul reuniunii JAI, care are loc între 7 şi 8 martie.
Tot preşedintele a adăugat că „sunt cel puţin şapte state care ar fi votat împotrivă dacă s-ar fi ajuns la vot pe Schengen”.
Ambasada Germaniei la Bucureşti a afirmat marţi că dubiile faţă de aderarea României la Schengen sunt împărtăşite şi de „alţi parteneri UE/Schengen” şi că că, în acest moment, gradul decizional pentru o hotărâre a Consiliului pe acest punct, pentru care se impune unanimitatea de vot, nu este încă matur.
După întâlnirea de marţi de la Cotroceni, premierul Victor Ponta a declarat că România nu va solicita un vot pentru aderarea la Schengen la Consiliul JAI şi nu va mai lua în calcul un termen pentru finalizarea acestui proces. Totodată, şeful Guvernului a precizat că le-a cerut tuturor miniştrilor „un ton mult mai moderat” pe această temă.
Swoboda ia apărarea României în chestiunea Schengen: Ameninţarea cu veto a Germaniei e „populistă”