Institutul de sănătate și bunăstare a declarat că este posibil să se administreze o a doua doză de la un alt producător persoanelor cu vârsta sub 65 de ani cărora li s-a administrat deja AstraZeneca și care urmează să primească o a doua doză în următoarele săptămâni.
Este a treia țară, după Franța și Germania, care ia în considerare amestecarea vaccinurilor, deoarece limitează utilizarea vaccinurilor AstraZeneca pe fondul îngrijorărilor legate de cheagurile de sânge. „Nu avem niciun motiv să ne așteptăm la efecte adverse asupra sănătății după administrarea celei de-a doua doze de la un alt producător”, a spus Miia Kontio de la institutul de sănătate finlandez.
Finlanda va avea în curând un surplus semnificativ de vaccinuri AstraZeneca, a spus Kontio, iar oficialii au adăugat că nu au decis ce să facă cu ele. „Când am verificat la începutul acestei săptămâni, 400.000 de persoane cu vârsta de 65 de ani sau peste așteptau să fie vaccinate și vom primi 1,2 milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie”, a spus Kontio, citată de foreigner.fi.
Citește și Trimiterea de poze indecente, pedepsită cu închisoarea. Finlanda incrimnează prin lege această faptă
Autoritățile finlandeze au confirmat, de asemenea, miercuri că vor continua să limiteze utilizarea vaccinului la persoanele în vârstă de 65 de ani și peste. „Vom continua să vaccinăm persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste cu vaccinul (AstraZeneca), deoarece pentru ei nu a fost detectat un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge rare după vaccinare„, a declarat medicul șef Hanna Nohynek într-un comunicat.
Pe 19 martie, Finlanda a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca. Institutul de sănătate a spus mai târziu că ar putea fi administrat persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste, în timp ce cercetările privind efectele asupra persoanelor mai tinere au continuat.
Mai multe țări din întreaga lume, inclusiv Australia, Franța și Coreea de Sud, au limitat utilizarea vaccinului la anumite grupe de vârstă după ce autoritățile de reglementare europene și britanice au declarat că au găsit o posibilă legătură între vaccin și o serie de cazuri cu probleme la coagularea sângelui.
Citește și Românii, pe ultimul loc în UE la căutarea de informaţii despre sănătate pe Internet
Finlanda a înregistrat trei cazuri de probleme de coagulare a sângelui, două în creier și unul în altă parte, a declarat medicul șef Maija Kaukonen de la Agenția finlandeză pentru medicamente la o conferință de presă.
„Doi pacienți se recuperează, dar unul din păcate a murit”, a adăugat ea.
Din 5,5 milioane de locuitori din Finlanda, 1,19 milioane au primit până acum o primă doză de vaccinare.