Şeful CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că va iniţia o campanie de lobby pe lângă eurodeputaţii români din Parlamentul European pentru reglementarea situaţiei şi includerea municipiului Cluj-Napoca în reţeaua TEN-T, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Sunt stupefiat că ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, şi-a permis, fără nicio explicaţie, fără nicio consultare cu judeţele sau cu oricine, să decidă din proprie iniţiativă că municipiul Târgu Mureş este potrivit să fie prins în această reţea trans-europeană de transport rutier şi feroviar TEN-T, în defavoarea municipiului Cluj-Napoca. În opinia mea, consider că acest ministru ar trebui să demisioneze din această funcţie şi eu, în calitate de preşedinte al CJ Cluj, îi cer public acest lucru. Decizia nu este încă definitivă, noile reglementări trecând doar de Consiliul pentru Transport, Telecomunicaţii şi Energie şi urmează să fie aprobate de Parlamentul European. Voi demara o acţiune de lobby pe lângă europarlamentarii români pentru susţinerea includerii Clujului în reţeaua principală a TEN-T şi pentru sistemul feroviar şi rutier”, a spus Alin Tişe.
El a precizat că la Bruxelles, în şedinţa Consiliului pentru Transport, Telecomunicaţii şi Energie, a fost revizuită Reţeaua de transport TEN-T şi s-a stabilit includerea municipiului Târgu Mureş în CORE Network (reţeaua prioritară) a reţelei TEN-T pentru sectorul de transport rutier şi feroviar.
„În aceste condiţii, Clujul rămâne în continuare inclus în CORE doar cu Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, fără partea de rutier şi feroviar, unde se regăseşte doar în reţeaua secundară. Includerea municipiului Târgu Mureş în această reţea îi va crea un avantaj în dezvoltarea infrastructurii pe termen lung, deoarece prin CORE se asigură fondurile europene pentru dezvoltare şi prioritate la dezvoltare. Prin această decizie va fi afectată dezvoltarea transportului intermodal al Clujului, deoarece fondurile se stabilesc până în anul 2030. Fără o reţea rutieră şi feroviară pe măsură, în timp, inclusiv aeroportul clujean va avea de suferit, din cauza ieşirii din sistemul intermodal integrat de transport”, a apreciat Tişe.
Preşedintele CJ Cluj a menţionat că va solicita Ministerului Transporturilor ca la o viitoare actualizare a acestei reţele europene să fie inclus şi municipiul Cluj-Napoca în reţeaua principală pe toate sectoarele de transport.
Consiliul pentru Transport al UE a extins reţeua europeană de transport TEN-T pe teritoriul României cu cinci rute, printre care Timişoara-Sebeş-Turda-Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni şi Calafat-Craiova-Alexandria-Bucureşti, pentru care finanţarea europeană necesară construcţiei va fi mai accesibilă.
Cele cinci rute aprobate vizează atât infrastructura feroviară, cât şi cea rutieră şi pe traseele Timişoara-Sebeş-Turda-Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, Calafat-Craiova-Alexandria-Bucureşti, Borş-Turda şi Constanţa-Tulcea-Brăila-Galaţi în reţeaua globală şi a Canalului Dunăre-Bucureşti în reţeaua centrală.
Reţeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T) include toate modurile de transport şi asigură aproximativ jumătate din traficul de pasageri şi marfă.
În urma deciziei, lungimea totală a reţelelor TEN-T din România se dublează pe modul de transport rutier şi creşte cu peste 40% pe feroviar.
Reţeaua TEN-T este planificată pe două niveluri, respectiv reţeaua centrală şi cea globală. Reţeaua centrală va fi formată din nodurile şi conexiunile cele mai importante pentru UE din punct de vedere strategic şi economic, incluzând toate modurile de transport, iar reţeaua globală va asigura accesibilitatea reţelei centrale, va lega toate regiunile UE, va fi multimodală şi va oferi o infrastructură de bază pentru serviciile de transport intermodal de pasageri şi marfă.