Firea a vizitat un centru unde sunt găzduiţi orfani din Ucraina: Am văzut în ochii lor suferinţă, dar şi mult optimism

De la începutul crizei umanitare, în România au fost identificaţi 597 de copii proveniţi din servicii sociale din Ucraina, din care în prezent mai sunt în sistemul de protecţie specială din România 257 de copii.
Filip Stan
23 mart. 2022, 19:16
Firea a vizitat un centru unde sunt găzduiţi orfani din Ucraina: Am văzut în ochii lor suferinţă, dar şi mult optimism

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a vizitat, miercuri, un centru din Sectorul 4 al Capitalei unde sunt găzduiţi 17 copii orfani din Ucraina. „Am văzut în ochii lor suferinţă, dar şi mult optimism. I-am asigurat că-i tratăm ca pe copiii noştri şi nu le va lipsi nimic de la haine şi alimente, până la servicii medicale”, a afirmat ea. În România au fost identificaţi 597 de copii proveniţi din servicii sociale din Ucraina, din care 257 mai sunt în sistemul de protecţie specială din ţara noastră.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a vizitat un centru de primire în regim de urgenţă din Sectorul 4 al Capitalei, care a devenit casă pentru 17 orfani, refugiaţi din Ucraina. Vizita a avut loc în prezenţa lui Rohovei Păun, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, şi a primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, se arată într-un comunicat al ministerului.

Gabriela Firea, mesaj ferm pentru autorităţile din Ucraina. „Toţi orfanii se vor întoarce acasă, când se va termina războiul şi niciunul nu va fi dat spre adopţie”
„Întâlnirea cu aceşti copii a fost una foarte emoţionată. Situaţia lor era oricum una dificilă, fiind fără părinţi, iar acum sunt şi departe de locul căruia îi spuneau casă, alungaţi de un război pe care nu-l înţeleg. Am văzut în ochii lor suferinţă, dar şi mult optimism. I-am asigurat că-i tratăm ca pe copiii noştri şi nu le va lipsi nimic de la haine şi alimente, până la servicii medicale. Suntem în legatură permanentă cu toate direcţiile judeţene de protecţie a copilului, care fac o treabă excelentă, dar şi cu autorităţile din Ucraina”, a afirmat Firea.

Cei 17 copii ucraineni, 6 băieţi şi 11 fete, au vârsta între 16 şi 18 ani şi au ajuns în centrul din Sectorul 4 în urmă cu o săptămână, cu ajutorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Potrivit legislaţiei naţionale, dar şi angajamentelor pe care statul român şi le-a asumat în cazul minorilor ucraineni neînsoţiţi, pentru aceşti copii s-a instituit măsura de protecţie special – plasament în regim de urgenţă în acest centru.

„Mulţumim autorităţilor române pentru eforturile pe care le-au depus şi le depun pentru a ne ajuta în aceste clipe extrem de grele pentru Ucraina. Copiii sunt un tezaur al nostru, deoarece ei sunt viitorul nostru. E o temă foarte sensibilă şi sunt convins că aceşti copii vor fi şi mai tari atunci când vor veni acasă, atunci când vom birui şi când vom face totul ca în Ucraina să fie pace. Până atunci vom fi liniştiţi de soarta acestor copii care se află pe teritoriul României”, a declarat Rohovei Păun, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România.

Orfanii sunt însoţiţi de două reprezentante ale autorităţilor din Ucraina, care la rândul lor au venit în România cu proprii copii, doi băieţi şi o fată. Copiii urmează un program educaţional normal şi zilnic participă la cursurile online susţinute de cadre didactice de la şcolile din Ucraina la care sunt înscrişi, unii dintre profesori fiind chiar ascunşi în buncăre.

Potrivit Ministerului Familiei, starea copiilor este bună şi ei primesc din partea specialiştilor DGASPC Sector 4 toată îngrijirea de care au nevoie, mese calde, îmbrăcăminte sau produse de igienă.

„Astăzi este o zi în care am constatat că putem vedea un zâmbet pe faţă copiilor. Mai presus de orice suntem oameni şi într-un moment atât de greu pentru Europa. Îi asigur pe copii că ne vom ocupa de educaţia lor, timpul lor liber, pentru că astăzi sunt oaspeţiinoştri şi fac parte din familia sectorului 4, din familia Bucureştiului şi din familia României în general”, a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse este în permanentă legătură cu Ambasada Ucrainei la Bucureşti şi asigură autorităţile ucrainene că toţi orfanii se vor întoarce în ţara lor, când se va termina războiul.

Guvern: De la începutul lunii februarie şi până în prezent, au intrat în România peste 550.000 de cetăţeni ucraineni

Guvernul a informat, miercuri, că din 10 februarie şi până în prezent au intrat în România 553.831 de cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia, 4.268 au solicitat o formă de protecţie din partea statului roman. De asemenea, ţara noastră poate asigura la nivel naţional aproximativ 400.000 de locuri de cazare pentru refugiaţi.

În ultimele 24 de ore, în România au intrat 9.295 cetăţeni ucraineni, 4.602 direct din Ucraina, 3.279 din Republica Moldova şi 1.414 din alte state, arată un comunicat de presă al Guvernului.

Conform sursei citate, până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de infracţiuni din sfera traficului de persoane sau exploatării prin muncă împotriva cetăţenilor ucraineni sau comise de cetăţeni ucraineni.

De asemenea, două elicoptere civile ucrainene au depus un plan de zbor, cu tranzitarea României, având destinaţia finală Turcia. Aparatele de zbor nu sunt implicate în conflictul din Ucraina, neavând capacităţi militare şi nu vor staţiona în România, opririle fiind doar cu scopul de a realimenta.

Gabriela Firea, semnal de alarmă: „Sunt peste 1,3 milioane de copii afectaţi de sărăcie sau excluziune socială în România”
Refugiaţii din Ucraina pot folosi, începând cu 13 martie 2022, o aplicaţie pentru a alege cele mai eficiente rute de tranzit din Romania

Datele sunt furnizate în limba română, engleză şi ucraineană, pentru modurile de transport feroviar, rutier şi aerian.

Prin această aplicaţie persoanele refugiate care vor să tranziteze România pot alege cele mai eficiente rute. Aplicaţia poate fi accesată din linkul

Potrivit sursei menţionate, Ministerul Transporturilor, prin CFR Călatori, a transportat zilnic aproximativ 800-900 refugiaţi, gratuit, cu trenuri dedicate. Totodată, Ministerul Transporturilor a creat culoare dedicate la Aeroport Otopeni şi a procesat mii de pasageri, facilitând deplasarea acestora. De asemenea, la aeroport şi în Gara de Nord din Bucureşti au fost instalate corturi dedicate refugiaţilor.

În plus, Aeronave ale Forţelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de luptă Poliţie Aeriană, au executat, marţi, o nouă misiune de poliţie aeriană în spaţiul aerian naţional pentru a intercepta şi escorta o aeronavă civilă care opera zborul Turkis Airlines de la Moscova la Istambul, urmare la informarea organelor de trafic aerian civile despre o alertă cu bombă la bordul aeronavei.

De asemenea,conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României.

Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens, mai indică sursa amintită.

 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Comuna puternic industrializată din România de care s-a ales praful. Este localitatea natală a lui Nicolae Ciucă
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Noua alertă a autorităților din Germania privind contaminarea apei potabile într-o bază militară
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...