„Cererea noastră a fost aprobată — Spitalul ‘Sfânta Maria’, inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar (…). Municipalitatea împreună cu Ministerul Sănătății au învestit, de-a lungul timpului, aproximativ 10 milioane de euro pentru finanțarea Clinicii de Transplant din cadrul Spitalului ‘Sfânta Maria’, astfel încât să se creeze, în premieră națională, condițiile pentru transplantul pulmonar! Apreciem toate colaborările cu spitalele din Europa, dar ne dorim ca și noi să avem în țara condiții ultramoderne în unitățile medicale”, a afirmat Firea, conform unui comunicat de presă al PMB.
De asemenea, edilul șef a reamintit că anul acesta se continuă programul demarat anul trecut de dotare cu aparatură ultramodernă pentru cele 19 spitale și cabinetele școlare, cu o alocare de 15,5 milioane euro. Pentru investiții s-au prevăzut 57 milioane euro — cu finalizarea lucrărilor de la spitalele Gomoiu și Foișor — în valoare de 24 milioane de euro. Totodată, s-au prevăzut sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, investiție care se va situa în jurul valorii de 300 milioane de euro, se mai arată în comunicat.
Marți, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că programul de transplant pulmonar pentru pacienții români a fost deblocat la Spitalul AKH din Viena.
„Începând de astăzi, centrul ‘Sfânta Maria’ va fi inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar și depinde doar de echipa medicală de acolo și de managementul echipei medicale și managementul pacientului ca ei să poată să pornească transplant pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranță pentru pacienți. (…) Este și o condiție pusă de către Clinica AKH ca România, după modelul Ungariei, să dezvolte în timp de un an un program propriu de transplant pulmonar”, a susținut ministrul Sănătății.