Firea: Bucureştiul, un oraş vulnerabil la cutremur. Avem 183 de clădiri cu risc seismic care prezintă pericol public

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni, la un seminar privin tehnologiile anticutremur la care participă specialişti din Japonia, că Bucureştiul este vulnerabil la cutremur, iar acum capitala are 183 de clădiri cu risc seismic care prezintă pericol public, consolidarea lor fiind absolut necesară.
Iulian Tudor
10 oct. 2016, 08:49
Firea: Bucureştiul, un oraş vulnerabil la cutremur. Avem 183 de clădiri cu risc seismic care prezintă pericol public

Din nefericire, Bucureştiul este un oraş vulnerabil, 183 de clădiri sunt încadrate cu risc seismic clasa I pericol public. Mi-am făcut o impresie în legătură cu acest subiect important, am găsit înţelegere, cooperare şi dorinţa de a schimba lucruri. Ele au mers foarte prost până acum în ceea ce priveşte consolidarea clădirilor cu risc seismic. Au fost consolidate doar 75 de clădiri cu risc, alte 62 sunt clădiri pentru care au fost depuse dosarele. Din nefericire, doar în 11 astfel de cazuri s-au semnat contractele de consolidare„, a spus primarul Gabriela Firea, la un seminar pe tema utilizării tehnologiei anticutremur, la care participă experţi din Japonia.

Edilul Capitalei a precizat că, întrucât puţine imobile au fost consolidate până acum, a fost înfiinţată administraţia municipale pentru risc seismic, care va urmări lucrările de la expertiză până la predarea imobilului către familia care a semnat pentru consolidare.

Până acum, expertiza tehnică în sine nu a condus automat la evacuarea imobilului. Dacă un singur proprietar s-a opus din 50, lucrarea nu s-a putut demara. Acum, legislaţia este in curs de schimbare. Avem nevoie de cadru legislativ pentru evacuarea clădirilor expertizate, cu garanţia că perioada în care persoanele care vor trăi în alte locuri nu va fi una foarte îndelungată„, a mai spus Gabriela Firea.

Primarul a adăugat că în luna iunie s-a întâlnit cu ambasadorul Japoniei în România şi atunci a propus ca din cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei, unul să fie inclus într-un program pilot de pregătire a unui spital pentru cutremur, fiind atunci ales Spitalul Colţea.

Gabriela Firea a mai spus că, în zilele următoare, va face o vizita împreună cu viceprimarul în clădirea veche a municipalităţii, pentru a pregăti tot ce este nevoie în cazul unui eventual cutremur.

Văzând cu câtă seriozitate este abordat acest subiect, mă simt puţin mai sigură şi mai pregătită pentru o situaţie pe care nu ne-o dorim„, a mai spus primarul Capitalei.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că Bucureştiul este capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa şi de aceea românii trebuie să înveţe de la specialişti cum să folosească cele mai bune tehnologii anticutremur.

Japonia este o mare putere mondială, iar astfel de dezbateri sunt tot mai mult necesare în încercarea de a informa corect publicul. (…) Prezentarea tehnologiilor din Japonia reprezintă un real interes pentru toată România şi pentru specialişti. În 13 octombrie este ziua internaţionala de reducere a riscurilor dezastrelor naturale. Mă bucur că vom fi împreună pe 13 octombrie„, a spus Dîncu.

Vicepremierul a adăugat că oamenii trebuie să respecte puterea naturii şi să se integreze, iar japonezii sunt un exemplu de urmat în ce înseamnă solidaritatea în cazul unui dezastru.

Omul trebuie să se integreze firesc în natură, învăţăm azi de la dumneavoastră. Şi mai învăţăm că solidaritatea este necesară. Este o lecţie pe care o primim cu drag din partea Japoniei. De 20 de ani am în birou o stampa a lui Hokusai. M-am uitat la această operă a patrimoniului mondial şi prima dată am văzut doar valul care reprezinta forţa naturii. Apoi am văzut oamenii din stampa. Oamenii organizaţi, cu săgeţi care pot sparge acel val„, a mai spus Dîncu.

La seminarul cu tema „Izolarea Seismică”, la care sunt prezentate tehnologii anticutremur, participă specialişti ai ministerelor Transporturilor şi Dezvoltării din Japonia, experţi ai organizaţiilor japoneze specializate în măsuri antiseismice, precum şi profesori universitari.

Potrivit ultimelor date privind imobilele expertizate tehnic din punct de vedere seismic, actualizate de Primăria Capitalei în 9 septembrie, în Bucureşti sunt foarte multe imobile care necesită lucrări ample de consolidare, 173 fiind cu risc seismic extrem de ridicat, încadrate în clasa I, alte 183 fiind catalogate drept „pericol public”.

Situaţii prezentate recent de Ministerul Dezvoltării indică faptul că în Bucureşti, un eventual cutremur ar avea efect foarte puternic în zonele Otopeni, Băneasa, Casa Presei şi Pantelimon, puternic în zonele Panduri, Militari, Dumul Sării, mediu în zonele Titulescu, Bălcescu, Balta Albă şi Gemeni, iar un efect scăzut s-ar înregistra în zonele Dâmboviţa, Metalurgiei şi IMGB.

Vulnerabilitatea Bucureştiului în cazul unui sesim este dată de „fondul construit vechi, din zona centrală”, dar şi de „condiţiile locale de teren, caracterizate prin prezenţa unor straturi argiloase groase, care favorizează perioade predominante lungi ale mişcării terenului, la magnitudini mari şi medii”. Un alt motiv este acela că „perioada proprie de vibraţie, de 1,4 – 1,7 secunde, caracteristică clădirilor înalte, construite cu precădere în perioada interbelică corespunde de regulă perioadei de vibraţie indusă de cutremurele puternice din sursa Vrancea, moment în care se produce fenomenul de rezonanţă, cu efect distrugător, de prăbuşire, a clădirilor care fac parte din fondul construit vechi”.

Citeşte şi Firea: Proprietarii clădirilor cu risc seismic care se opun consolidării ar putea fi evacuaţi

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ceaiul recomandat de Lidia Fecioru pentru a elimina metalele grele din corp: “Spală foarte bine, scoate toate reziduurile”
Capital.ro
Șoferii care trebuie să reînnoiască permisul de conducere după 5 ani. Se schimbă legea
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
„Îngerul morții copiilor s-a întors”. Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru despre o boală gravă care face prăpăd: „Nu este glumă!”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Se scumpesc abonamentele de telefonie mobilă. Anunțul vine prin SMS
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
A murit una dintre cele mai iubite actrițe. A fost o femeie superbă. Acum s-a aflat cauza decesului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Taxa pe stâlp: Hotărârea de Guvern trebuie aprobată până la finalul lunii martie
MediaFlux
SE DAU 200 de LEI la PENSIE, dar de la ANUL! Anunț pentru cinci milioane de seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte