Gabriela Firea a precizat că administrarea marilor oraşe prin societăţi comerciale se regăseşte în mai multe capitale europene şi este prevăzută în legislaţia europeană, în textul Directivei UE 1307.
”Modelul de a conduce administraţia cu regii este unul falimentar. Lucrul acesta s-a dovedit pentru că bugetul Capitalei, de aproape un miliard, nu s-a văzut în viaţa bucureştenilor. Aceste regii şi administraţii lucreză după indicatori învechiţi, concursurile pentru conducerea lor nu au legătură cu performanţa pe când la o societate comercială, atunci când conducerea a greşit şi nu au îndeplinit indicatorii de performanţă, Consiliul General îi schimbă imediat”, a declarat primarul general.
Citeşte şi: Gabriela Firea vrea să preia Centura Capitalei de la Guvern: Avem surse de finanţare
Firea a afirmat că astfel vor fi eliminate şi situaţiile în care persoane cu funcţii de conducere rămân pe posturi indiferent de performanţele lor. ”Sunt anumite poziţii de directoraşi care au făcut ce au vrut în Bucureşti şi care spun «am schimbat eu mulţi primari la viaţa mea». Ei sunt pereni, primarul vine şi pleacă, iar aceşti şefuleţi ne conduc pe toţi. Cu mine nu le merge (…) Ştiţi ce-mi spun în faţă? «Nu mă puteţi da afară că am dat examen. Dacă mă daţi afară, vă dau în judecată, vin înapoi pe post şi trebuie să-mi daţi şi toţi banii pentru toată perioada în care am stat acasă»”, susţine Gabriela Firea, conform News.ro.
În plus, va fi blocată posbilitatea licitaţiilor trucate, crede edilul. ”Când vor începe să funcţioneze societăţile comerciale pe acţiuni într-un mod transparent, în care să nu mai fie 3-4 firme abonate la bugetul imens al Capitalei, dar să nu dea nimic înapoi – acest lucru nu se va mai întâmpla fiind organizaţi ca în Europa – vă daţi seama câţi duşmani îmi fac?”, a spus Firea adăugând că a primit informaţii legate de licitaţii organizate de municipalitate la care caietele de sarcini erau realizate chiar de către firme care participau la ele.
Primăria Capitalei propune înfiinţarea funcţiei de administrator public, persoana care va ocupa postul, prin concurs, urmând să coordoneze aparatul de specialitate al primarului general, instituţiile şi serviciile publice de interes local, precum şi societăţile comerciale înfiinţate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Potrivit proiectului aflat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CGMB, pentru ocuparea acestei funcţii se va desfăşura un concurs constând într-o selecţie în prealabil a dosarului, urmată de o probă scrisă şi un interviu. Pentru a fi declaraţi admişi, candidaţii trebuie să obţină minim 70 de puncte la proba scrisă şi la interviu.
Administratorul public ar urma să coordoneze aparatul de specialitate al primarului, serviciile şi instituţiile publice de interes local şi societăţile comerciale care vor fi înfiinţate de CGMB. Acesta se va afla în subordinea directă a primarului general.
În şedinţa de marţi a CGMB ar urma să fie supuse aprobării şi mai multe proiecte de hotărâre privind înfiinţarea a 19 societăţi comerciale care aibă ca unic acţionar Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi să se ocupe de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive şi terenuri de sport, promovarea oraşului, administrarea parcurilor, pază, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spaţiilor publicitare şi dispecerizarea activităţii de transport de persoane în regim de taxi.
Dacă proiectele de hotărâre vor fi aprobate în şedinţa CGMB, primarul Capitalei, Gabriela Firea, va fi mandatată să înfiinţeze aceste societăţi.