„În legătură cu preluarea Dosarului ‘Diaspora’ de către DNA, din punctul nostru de vedere, legea a fost respectată. Justiţia va avea, însă, ultimul cuvânt. Este regretabil ce s-a întâmplat cu votul din afara ţării şi, de aceea, reprezentanţii Guvernului şi-au cerut scuze pentru situaţia creată. Nu a fost rea-voinţă şi nici o încălcare a legilor. Costul politic a fost dureros. Din acesta, este înţelept să înveţe întreaga clasă politică, să fie atentă la legislaţie şi să o îmbunătăţească, să prevină astfel de situaţii nedorite. Legile electorale nu se modifică prin OUG în timpul alegerilor, ci în Parlament, printr-o dezbatere temeinică, aşezată. Este o prioritate a parlamentarilor PSD şi a partenerilor noştri în perioada următoare”, a afirmat Gabriela Firea într-un comunicat de presă.
Parchetul General a trimis joi către DNA dosarul în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului în diaspora la alegerile prezidenţiale.
Parchetul afirmă că în acest dosar a fost începută urmărirea penală pe 18 noiembrie 2014, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Procurorii de la Parchetul General au efectuat acte de urmărire penală constând în obţinerea de la Biroul Electoral Central şi de la Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei.
Şi DNA a anunţat joi că a înregistrat un dosar în care efectuează cercetări cu privire la votul din diaspora.