Într-o postare pe Facebook, edilul general anunţă că a semnat cu reprezentantul Trustului de Clădiri Metropolitane Bucureşti, Mihai Corbu, contractul privind realizarea lucrărilor de supralărgire a bulevardului Prelungirea Ghencea, contract în valoare de aproximativ 73,5 milioane de euro fără TVA, costul total al proiectului fiind de aproximativ 122 de milioane de euro, scrie agerpres.ro.
Citeşte şi Mai multe tramvaie introduse pe linia Ghencea – Piaţa Presei Libere
Primarul general a precizat că noua arteră, care va avea aproximativ 6 km, va avea cale dublă de tramvai, două benzi de circulaţie pe sens, pistă de biciclete (dublu sens, amplasată pe o sigura parte a arterei), trotuare şi spaţii verzi între acestea şi partea carosabilă. Totodată, se va mai realiza un nod intermodal (tramvai 41, autobuze şi microbuze ale liniilor preorăşeneşti), precum şi o parcare de tip Park&Ride cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsă, ulterior, până la 500 de locuri. Primele lucrări vor fi de demolare.
„Proiectul începe pe bulevardul Ghencea, de la terminalul tramvaiului 41, traversează intersecţia cu str. Braşov, se continuă cu Prelungirea Ghencea, se intersectează cu principalele străzi şi se termină la intersecţia cu Centura Municipiului Bucureşti, într-un nod intermodal. Toate intersecţiile cu drumurile laterale vor fi reamenajate, iar cele cu străzile Braşov, Valea Oltului şi Râul Doamnei vor fi semaforizate. Este important de menţionat că proiectul propus se va corela cu nodul rutier de la Domneşti, care se află sub coordonarea CNAIR, prin care se realizează legătura cu Centura Bucureşti”, a mai precizat Firea.
Conform aceleiaşi surse, procedurile de realizare a acestui obiectiv de investiţii au fost demarate la începutul anului 2018, iar în luna iunie a aceluiaşi an a fost încheiat contractul între Primăria Municipiului Bucureşti şi Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie. În septembrie 2018, consilierii generali au aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii.
„Noii indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii Prelungirea Ghencea au fost necesari ca urmare a refacerii studiului de fezabilitate în acord cu noile condiţii prevăzute atât în Masterplanul pentru transport şi trafic al Municipiului Bucureşti, cât şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov”, a menţionat primarul.
În luna ianuarie au fost aprobate în Consiliul General culoarul de expropriere, proprietăţile necesare pentru a fi expropriate şi valoarea acestora. Sumele pentru primele 50 de imobile au fost consemnate în conturi.
În martie, Primăria Capitalei a transmis, cu titlu gratuit, către Ministerul Transporturilor – CNAIR documentaţia tehnică, parte a studiului de fezabilitate, pentru realizarea lucrărilor la intersecţia cu Şoseaua de Centură, iar o lună mai târziu a fost emisă autorizaţia de construire. În iunie, Primăria Capitalei a primit oferta pentru execuţia lucrărilor de la Trustul de Clădiri Metropolitane, se arată în mesaj.