‘Dincolo de conţinutul tehnic al negocierilor dintre Guvernul României, pe de-o parte, şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, de cealaltă parte, care i-a surprins pe majoritatea comentatorilor prin solicitarea neaşteptată de a se scădea până la 0,9% din deficitul bugetar pentru anul viitor, remarcăm, nu fără oarecare dezamăgire, atitudinea Opoziţiei care încearcă să-şi creeze un avantaj politic chiar cu riscul afectării intereselor României. Este, dacă îmi permiteţi comparaţia, o situaţie asemănătoare cu un meci de fotbal dintre o echipă de club românească şi una din străinătate, la care suporterii adversarelor autohtone ale echipei noastre se alătură galeriei oaspeţilor. Pentru ei nu contează ca o reprezentantă a ţării noastre să obţină un rezultat bun, ci esenţial este ca ‘duşmanii’ să nu câştige, chiar dacă prin asta are de pierdut fotbalul românesc’, a susţinut marţi Gabriela Firea într-o declaraţie politică.
Aceasta a remarcat şi atitudinea preşedintelui Băsescu ‘de a-i certa public pe reprezentanţii instituţiilor internaţionale pentru atitudinea neutră faţă de Guvern şi faţă de politică în general’.
‘Atitudine care era de lăudat pe vremea când la Palatul Victoria se aflau guvernele dlui Băsescu, dar inacceptabilă acum. (…) Un deficit de doar 0,9% ar fi însă o puternică frână pentru dezvoltarea României. Şi-aşa, nivelul de 1,4% acceptat de Traian Băsescu (era să spun negociat, dar ar fi fost o exprimare oximoronică) este unul care strangulează în bună măsură proiectele de investiţii. În loc să ne acorde derogări pentru suplimentarea bugetului Armatei, urmare a evoluţiilor politico-militare din zonă, sau pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare UE, FMI vine cu această cerinţă şocantă. Iar problema nu este cerinţa în sine, pentru că Guvernul are argumentele şi determinarea de a nu accepta o variantă nefavorabilă pentru România, ci mai ales corul de chibiţi ai actualei guvernări care s-au grăbit să declare că o astfel de măsură este binevenită, câtă vreme dă peste mâini Guvernului Ponta’, a argumentat vicepreşedinta PSD.
În opinia acesteia, poziţia Guvernului în această chestiune va fi percepută pozitiv de mediul de afaceri.
‘Calculul este însă, din păcate pentru ei şi din fericire pentru România, unul greşit. Câtă vreme se va opune, chiar cu riscul denunţării Acordului cu FMI şi Comisia Europeană, oricăror măsuri care afectează parcursul pozitiv al economiei, acţiunea Guvernului va fi percepută pozitiv de către mediul de afaceri şi populaţie. Rolul Fondului Monetar Internaţional este de a da o mână de ajutor României, şi nu de a o îngenunchea’, a mai spus Gabriela Firea.