„Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu modul de întocmire a unui buget, care s-au grăbit să acuze Guvernul Ponta că a diminuat, cu ocazia rectificării bugetare, sumele destinate Educaţiei şi Sănătăţii, facem precizarea că, în realitate, se vor acorda mai mulţi bani pentru şcoli, mai mulţi bani pentru sistemul de Sănătate”, a declarat senatorul PSD Gabriela Firea.
Vicepreşedintele PSD a mai explicat, într-un comunicat de presă, că bugetul Ministerului Sănătăţii apare ca fiind diminuat cu 265 milioane lei din cauza reducerii cu 408 milioane lei a transferurilor de echilibrare către Fondul Naţional de Sănătate.
„Acest fapt este datorat exclusiv gradului de creştere a colectării contribuţiilor pentru sănătate, ceea ce conduce la reducerea necesarului de finanţare a Fondului din bugetul Ministerului Sănătăţii. Prin urmare, rectificarea de facto operată la Sănătate este una pozitivă, de peste 140 de milioane de lei, care vor fi direcţionaţi către programele naţionale de sănătate, reabilitarea maternităţilor, finanţarea centrelor de permanenţă, măsuri de prevenire a Ebola, precum şi pentru finanţarea drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate în reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale şi a activităţii serviciilor de ambulanţă”, afirmă Gabriela Firea.
În ce priveşte Educaţia, senatoarea PSD este de părere că reducerea cu 34 milioane lei a bugetului ministerului de resort este „strict contabilă, generată de diminuarea cu 50 milioane lei a capitolului cheltuieli cu proiecte finanţate prin fonduri europene nerambursabile, diminuare bazată pe execuţia bugetară înregistrată la 31 august”.
‘Trebuie precizat însă că, în ciuda acestei reduceri a sumei bugetate, aceasta reprezintă o dublare a sumei cheltuite la acest capitol în 2013, 355% din execuţia bugetară pe 2012, 852% din cea pe 2010 şi 5.615% din cea pe 2009. Progresul este mai mult decât evident. În rest, rectificarea bugetului Educaţiei este una pozitivă, urmând a fi suplimentate transferurile către universităţi (1,8 milioane lei), cheltuielile cu transportul studenţilor (3 milioane lei) sau cele pentru investiţii (10 milioane lei)’, mai precizează Gabriela Firea.
Ea adaugă că, tot pentru Educaţie, se vor aloca, prin intermediul bugetelor autorităţilor publice locale (sume defalcate din TVA), peste 140 milioane lei care ‘vor fi folosite pentru salarii în învăţământul preuniversitar şi special, precum şi pentru plata unor titluri executorii în învăţământul preuniversitar, special şi superior de stat’.