Firea: Vom înfiinţa o administraţie municipală pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri, că în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti va fi înfiinţată o Administraţie municipală pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic, pentru că până acum nu a existat o coordonare a acestei activităţi, iar clădirile cu grad I de risc seismic, care prezintă pericol public, vor fi primele consolidate.
Iulian Tudor
31 aug. 2016, 10:32
Firea: Vom înfiinţa o administraţie municipală pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic

Edilul Capitalei a precizat că a fost făcută o evaluare a clădirilor cu risc seismic, precum şi a situaţiei găsite la PMB, în urma cărora a propus un set de măsuri urgente.

„Mai întâi, fac apel la Guvernul României şi la Parlament, pentru a îmbunătăţi legislaţia privind clădirile cu risc seismic, deoarece unul dintre motivele din cauza căruia nu s-au făcut mai multe consolidări este refuzul proprietarilor de a părăsi clădirile cu bulină. Poate fi justificată atitudinea lor şi prin faptul că primăria nu le-a oferit concret o situaţie stabilă referitoare la timpul cât locatarii vor fi mutaţi în alte locuinţe pe timpul consolidărilor, precum şi preţul, considerat destul de mare, al acestei operaţiuni. Bucureştiul este Capitala ţării, prin urmare, nu poate fi responsabilitatea doar a Primăriei Generale a Capitalei”, a spus Firea.

Ea a adăugat că, în ceea ce priveşte Primăria, va acţiona cu maximă seriozitate pentru a se recupera timpul pierdut, scrie news.ro.

„Am decis înfiinţarea unei entităţi care să se ocupe exclusiv de toate etapele procesului de consolidare. Până acum, de acest proces extrem de important, s-au ocupat angajaţi din mai multe direcţii ale Primăriei, care aveau şi alte responsabilităţi, şi am constatat că nu lucrau în mod coordonat. Această entitate de coordonare a procesului de consolidare se va numi Administraţia municipală pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic, instituţie publică în subordinea Consiliului General al Muncipiului Bucureşti”, a spus Firea.

Ea anunţat că proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea noii administraţii va fi votat în şedinţa CGMB din 21 septembrie. Primarul a mai explicat că în această administraţie toţi angajaţii se vor concentra doar pe consolidarea imobilelor cu bulină.

Raed Arafat: Sunt spitale şi clădiri ale ISU cu risc seismic

În ceea ce priveşte partea financiară, Gabriela Firea a spus că a găsit în bugetul votat de fostul CGMB circa 13 milioane de lei pentru consolidările din acest an, iar de la bugetul de stat, PMB a primit 20.385.000 lei, adică 4,5 milioane de euro.

„Consider că aceste sume sunt insuficiente şi vom acţiona printr-o rectificare bugetară, dar vom începe primele etape ale consolidării”, a mai anunţat primarul Capitalei.

Firea a precizat că lista imobilelor din Bucureşti expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic cuprinde 774 de clădiri. Dintre acestea, 183 sunt imobile încadrate în clasa I risc seismic care prezintă pericol public, 173 sunt clasa I risc seismic, 318 – clasa a II-a risc seismic, 94 – clasa a III-a risc seismic, şase – clasa a IV-a.

„Imobilele au fost expertizate în perioada 1994-1996. După 1997, clădirile au fost expertizate la solicitarea proprietarilor sau a asociaţiilor de proprietari, prioritate având clădirile cu regim de înălţime de minimum parter plus cinci etaje şi construite înainte de 1940. Din totalul clădirilor expertizate, au fost consolidate, din anul 2001 până în prezent, 75 de imobile, 18 de către primărie, restul pe cheltuiala proprietarilor. Pentru 62 de clădiri din cele 183, au fost depuse documentele legale de către asociaţiile de proprietari, însă doar pentru 11 sunt încheiate contractele de execuţie a lucrărilor şi numai în trei dintre acestea sunt deschise şantiere, situaţie pe care eu o consider dramatică”, a spus Firea.

Ea a mai anunţat că pentru alte 19 clădiri sunt elaborate proiectele de consolidare, iar pentru restul de 29 de clădiri, dosarele proprietarilor sunt incomplete.

„În ceea ce priveşte Centrul Vechi, structura imobilelor încadrate în diferite clase de risc seismic, proprietate privată a statului sau proprietate mixtă, se prezintă astfel: risc seismic gradul I pericol public – 38 de imobile în care deţinem 87 de apartamente, ocupate în prezent de 200 de cetăţeni. Risc seismic gradul I – 11 imobile, risc seismic gradul II – şase imobile. În ceea ce priveşte imobilelele cu buline de pe Calea Victoriei: clasa I risc seismic care prezintă pericol public – 12 clăridi, clasa I risc seismic – o clădire, clasa a II-a – trei clădiri, clasa a III-a – două clădiri. Imobilele încadrate în categorii de urgenţă şi neîncadrate în clase de risc seismic necorespunzătoare sunt nouă.”, a spus primarul general al Capitalei.

Gabriela Firea a adăugat că din cele 27 de clădiri cu risc seismic de pe Calea Victoriei, doar patru sunt consolidate: Calea Victoriei nr. 23, 33-35, 56 şi 128 A. Primarul a precizat că va fi demarată în regim de urgenţă consolidarea în Centrul Vechi şi pe Calea Victoriei.

Edilul a mai spus că este nevoie de expertizarea clădirilor pentru care nu s-a făcut încă acest lucru şi, în funcţie de raportul de expertiză, se va putea trece la începerea serviciilor de proiectare, demararea execuţiei lucrărilor, iar pentru fiecare fază este necesară solicitarea aprobării proprietarilor şi depunerea documentelor.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ucraina dezvoltă o alternativă la sistemul Starlink în contextul disputelor internaționale
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!