Instanţa a decis ca frirma de salubritate Rosal să plătească redevenţa datorată şi penalizările de întârziere, sumă ce se ridică în total la peste opt milioane de lei, adică peste 1,7 milioane de euro, conform Ziarul Incomod.
ADI Deșeuri a scos la licitație cele două contracte de colectare deșeuri menajere în baza cărora Rosal intervine în mai multe localități din județul Prahova. De asemenea, instituție subordonată CJ Prahova monitorizează derularea contractului și serviciile prestate de Rosal.
În calitate de operator de salubritate, Rosal facturează populaţia de la care colectează deşeuri, iar, la rândul ei, firma trebuie să plătească o redevenţă către Consiliul Județean Prahova. Redevența nu a fost plătită de către Rosal, motiv pentru care Consiliul Judeţean Prahova a dat în judecată firma de salubritate.
Tribunalul Prahova a decis ca Rosal să plătească redevența datorată plus penalizări de întârziere. Sumă se ridică în total la peste 8 milioane de lei, adică peste 1,7 milioane euro. Deciziile instanţei în cele două dosare nu sunt definitive.
„Obligă pârâta SC Rosal Grup SA la plata către reclamante a sumei de 6.303.473,55 lei, compusă din suma de 5.046.103,59 lei , reprezentând redevenţă, şi suma de 1.257.369,96 lei, reprezentând penalităţi de întârziere până la data de 15.10.2020, precum şi în continuare până la data plăţii efective.”, se arată pe portalul instanțelor de judecată la unul dintre cele două procese.
“Obligă pârâta SC Rosal Grup SA la plata către reclamante a sumei de 1.950.398,16 lei, compusă din suma de 1.607.722,36 lei , reprezentând redevenţă, şi suma de 342.675,80 lei, reprezentând penalităţi de întârziere până la data de 15.10.2020, precum şi în continuare până la data plăţii efective”, se arată la cea de-a doua soluție a instanței.
În tot acest timp, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Ploieşti a decis miercuri să solicite prefectului judeţului Prahova declararea stării de alertă pe raza oraşului „ca urmare a incapacităţii operatorului de salubritate de a colecta deşeurile menajere de la populaţie”.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Ploieşti, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit miercuri într-o şedinţă extraordinară unde „a constatat menţinerea existenţei unei stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă la nivelul municipiului Ploieşti, ca urmare a incapacităţii operatorului de salubritate de a colecta deşeurile menajere de la populaţie, în contextul epidemiologic existent, situaţie identică cu starea constatată în 04.05.2021”.