Până acum, patronii firmelor mici aveau dreptul să opteze pentru varianta plăţii impozitului de 16% pe profit şi, dacă nu aveau profit, nu plăteau nimic.
De luna viitoare, însă, firmele care au realizat venituri sub 65.000 de euro în 2012 vor plăti impozit de 3% pe cifra de afaceri. În această situaţie sunt peste 100.000 de firme.
„E clar că unele firme nu o să supravieţuiască, problema este cât de multe. Firmele care nu au avut profit, pentru că abia supravieţuiau, e clar băgându-le 3 la sută rişti să moară”, spune Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru IMM-uri.
Impozitul obligatoriu de 3% plătit de toţi patronii firmelor mici va aduce la buget aproape o jumătate de miliard de lei.
„Decizia Guvernului a fost să rămână această prevedere de modificare a codului fiscal. Dacă nu lărgim baza de impozitare ca toţi să plătească un pic, atunci nevoia de la buget nu poate fi satisfăcută decât prin nişte taxe în plus”, a explicat, pentru România TV, Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri.
20.000 de patroni au ales deja să plătească impozitul fix de 3% şi au virat la buget în 2012 aproape un miliard de lei.
Cei 30.000 de patroni care au ales plata impozitului de 16% pe profit au dat statului o sumă de 160 de ori mai mică, adică 6 milioane de lei.
Suma este atât de mică, încât guvernanţii au crezut că se face evaziune fiscală, nu că le merg prost afacerile, aşa că îi vor taxa pe toţi cu 3%.
Patronii nu mai au, astfel, dreptul să opteze pentru varianta de impozit de 16% pe profit ca până acum. Asta înseamnă că toţi patronii dau bani la buget, fie că au profit, fie că nu.