Firmele nu mai pot să plătească jumătate din cuantumul amenzilor contravenționale! Legea nr.296/2023, numită și legea austerității pentru că introduce noi taxe și impozite, a intrat în vigoare pe data de 11 noiembrie și a eliminat printre altele și posibilitatea ca firmele să plătească jumătate din cuantumul amenzilor contravenționale dacă realizează plata în în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.
Deputatul PNL Adrian Cozma a depus în Parlament o propunere legislativă pentru abrogarea acestei prevederi, au transmis reprezentanții PNL într-un comunicat de presă.
”Bugetul nu crește prin amenzi și constrângeri, domnule Ciolacu! Măsura Guvernului prin care anulează dreptul firmelor să poată plăti amenzile în cuantum de 50% dacă plata se face în 15 zile, e foarte inoportună, ca să nu zicem că e împotriva economiei. Încasări nu avem mai mari, iar firmele contestă deciziile ANAF dacă nu pot plăti, iar asta înseamnă cel puțin o amânare de mai bine de un an a plății amenzilor, dacă nu chiar anularea lor de către instanțe. Încă o dată premierul nu știe ce are de făcut în economie. Așadar am depus un proiect de lege de anulare a prevederilor impuse prin noile măsuri născocite în laboratoarele PSD”, a declarat Adrian Cozma.
Prevederea care împiedică firmele să plătească jumătate din amendă se găsește la art. LVIII din Legea nr.296/2023.
Ordonanţa austerităţii: Reducerea sporurilor
În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, conform ordonanței austerității, pot fi acordate personalului salarizat, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri:
a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
Prevederile lit. a) ale art.10, cap. II – Sporuri și alte drepturi din Anexa nr. VII – Reglementări specifice personalului din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea primministrului, precum și din cele aflate sub controlul Parlamentului din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului finanțat din fonduri publice publicată în Monitorul Oficial al României nr. 492 din 28 iunie 2017 se modifică și se completează după cum urmează:
a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
Prevederile alin.(1), Articolului 1, Punctul B – Reglementări specifice funcționarilor publici Capitolul I, Anexa VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare „administrație“ se modifică și se completează cu următorul conținut:
(1) Funcționarii publici beneficiază de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat.
Prevederile Capitolului II, punctului 4 de la Nota referitoare la punctul 2. Salariile de bază ale personalului din cadrul Consiliului Concurenței, Anexa VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare „administrație“, se modifică și va avea următorul conținut:
”4. Pentru condiții de muncă vătămătoare, personalului Consiliului Concurenței i se acordă un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult 10 de 1.000 lei brut lunar, corespunzător cu timpul efectiv lucrat în aceste condiții.
Locurile de muncă, categoriile de personal și condițiile de acordare a sporului se aprobă de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens.”
Prevederile alin.(1), art.1 Capitolului II, Punctul I. Reglementări specifice personalului încadrat pe bază de contract individual de muncă – personal contractual din administrația publică, Anexa VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare „administrație“ se modifică și va avea următorul conținut:
(1) Personalul contractual salarizat potrivit prezentei anexe la cap. II lit. A – lit. E poate beneficia de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat;
Prevederile alin.(1), art.2 Capitolului II, Punctul I. Reglementări specifice personalului încadrat pe bază de contract individual de muncă – personal contractual din administrația publică, Anexa VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare „administrație“ se modifică și va avea următorul conținut:
(1) În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, pot fi acordate personalului salarizat potrivit prezentei anexe la cap. II lit. F – lit. H și J, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri:
a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;