Blonda de la Cotroceni primește o nouă lovitură. Fiscul vinde două maşini care aparțin fostului ministru Elena Udrea, dar și mai multe terenuri. Este vorba de un Mercedes vechi de 17 ani şi un Fiat 500 de 10 ani, precum şi de mai multe terenuri situate în apropierea lacului Străuleşti, arată documente analizate de Profit.ro.
Citește și Şansă nesperată pentru Elena Udrea. CCR ar putea-o salva de închisoare
Chiar dacă mașinile sunt destul de vechi, ANAF cere niște sume destul de mari pentru ele. Astfel, Fiscul vrea 7.158 euro pentru Fiat 500 şi 7.685 euro pentru Mercedes Benz S500. Însă, cea mai mare parte a banilor ar trebui să vină de pe cele şase terenuri, pentru care ANAF încearcă să obţină cel puţin 793.447 euro, preţ care include TVA.
În prezent, Elena Udrea execută o pedeapsă de şase de închisoare în dosarul Gala Bute.
În martie 2017, instanţa supremă a condamnat-o pe Elena Udrea la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete.
Blonda de la Cotroceni a fost condamnată pentru infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2010-2012, în legătură cu administrarea fondurilor publice de către Ministerului Dezvoltării și Ministerul Economiei.
Fostul ministru a decis să organizeze Gala Bute din 2011, după discuții cu președintele FR Box, Rudel Obreja, iar, ulterior, le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”, spun procurorii DNA şi judecătorii care au pronunţat verdictul final.
Magistraţii precizează că „sumele de bani obținute de Udrea au intrat fie nemijlocit în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (Organizația București a unui partid și Rudel Obreja)”. Udrea a fost acuzată și condamnată pentru 3 infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Elena Udrea are în acest moment două dosare în desfăşurare în instanţele din România:
* Dosarul ‘Hidroelectrica’, aflat la Curtea de Apel Bucureşti, în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.
* Dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. În primă instanţă, Udrea a primit o condamnare de opt ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Procesul se judecă în faza de apel la Instanţa supremă.