Fiscul pune piciorul în prag celor care închiriază apartamente, 20.000 de români au fost notificaţi de ANAF

Românii care încasează venituri din închirierea camerelor în scop turistic, prin platforme precum Booking și Airbnb, dar nu înregistrează contracte de închiriere, sunt obligați să raporteze aceste venituri la ANAF, este atenționarea transmisă de autorități.
Filip Stan
10 mart. 2025, 10:19
Fiscul pune piciorul în prag celor care închiriază apartamente, 20.000 de români au fost notificaţi de ANAF

Peste 20.000 de români au fost notificați de ANAF  să plătească taxele pentru banii încasați din închirieri în scop turistic. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a dezvăluit joi, 7 martie, că autoritățile fiscale au trimis notificări privind plata taxelor către peste 20.000 de persoane care închiriază apartamente în regim hotelier. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va discuta cu platformele pe care sunt distribuite oferte pentru a asigura intrarea în legalitate. Pentru operatorii turistici autorizați și, mai general, pentru turismul românesc, este o veste bună, a spus consultantul Traian Bădulescu pentru Ziare.com.

Câteva sute de români au făcut venituri de peste 100.000 de lei pe care nu au plătit taxe până acum, a spus ministrul Finanțelor. Persoanele care au obținut astfel de venituri ar trebui să se conformeze voluntar, să declare veniturile la ANAF și să achite taxele aferente, a subliniat ministrul. ANAF a început verificările apartamentelor închiriate în scop turistic prin platformele Airbnb și Booking, dar aceasta din urmă obișnuia să ceară documente de la proprietari care să ateste că sunt în legalitate, a explicat Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

ANAF a dat termen până pe 15 mai. Trebuie raportate toate datele despre conturile acestor persoane

Întrucât de cele mai multe ori, contravaloarea rezervărilor făcute prin platforme online se achită în numerar în timpul sejurului, pentru asigurarea unui nivel cât mai real al valorii veniturilor obținute, „s-a procedat la solicitarea de informații de la acestea”, transmite ANAF.

Entitățile identificate care nu se conformează din punct de vedere fiscal, respectiv nu au declarat și achitat obligațiile fiscale aferente veniturilor obținute, fac obiectul unor controale fiscale, pentru care se emit decizii de impunere.

Astfel, se stabilesc creanțe fiscale de tipul impozit pe venit, contribuții sociale și, după caz, taxă pe valoare adăugată. În cazul în care persoanele nu achită creanțele fiscale stabilite prin decizii de impunere, vor face obiectul procedurii de executare silită.

„În mod normal, o unitate de cazare, indiferent că e apartament în regim hotelier sau un hotel trebuie să fie clasificat la Ministerul Turismului și înregistrat să-și plătească impozitele. Eu zic că măsurile sunt unele bune pentru că vor contribui la combaterea turismului la negru. Orice agent de turism trebuie să aibă licență de turism, iar apartamentele acestea fac concurență neloială. Iar pentru turiști, este un posibil risc”, a declarat Bădulescu.

În afară de lipsa autorizațiilor, neplata taxelor înseamnă că proprietarii de apartamente sunt cu un pas în față și pot reduce costurile și să își crească profitul. „În plus, la cei care sunt în legalitate, poți apela cu bune și cu rele. Dacă ceva merge prost, ai pe cine să critici, ai unde să faci plângere, dar și serviciile sunt mult mai de încredere și ai anumite standarde la care să te aștepți”, a mai spus reprezentantul patronatului.

În februarie 2024, erau peste 5.300 de proprietăți listate pe Airbnb în București, conform unei analize citate de Ziarul Financiar. Pentru comparație, la acel moment erau 11.000 de camere de hotel deschise turiștilor în Capitală. Bucureștiul depășește Bratislava și Sofia, dar este la jumătate față de alte capitale din regiune, cum ar fi Budapesta, cu 10.200 și Viena cu peste 10.800 de locații Airbnb.

Probabil sunt mulți proprietari care respectă legea, dar este important ca statul să ia măsuri pentru a reduce turismul la negru, a mai spus Bădulescu.

Fiscul spune că în 2024, doar la nivelul Antifraudei au fost identificate 436 persoane fizice care au obținut venituri de la platformele care facilitează închirierea de spații de cazare și care au prezentat riscuri de neconformare fiscală, „fiind identificate plăți către acestea prin instrumente bancare în cuantum total de 92.432.744 lei”, conform StartupCafe.

„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate.

ANAF, anunț foarte important pentru români. Hackerii transmit mesaje false în numele instituției, prin care încearcă să fure datele personale ale românilor

A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, spune Tanczos.

ANAF a început să obțină rezultate și în ce privelște combaterea fraudei de tip carusel. „Unde au început să vină la început de an rezultatele este zona de fraudă tip carusel. Acolo deja au fost identificate rețele, iar exemplul recent este unul elocvent, cu 52 de milioane de lei o rețea de tip carusel identificată tot prin sistemele ANAF și CNIF bazate pe eFactură, eTVA și celelalte elemente de analiză”, a afirmat acesta.

Antifrauda continuă și campaniile de verificări la firmele cu activități în platformele de ridesharing (Uber și Bolt), precum și cele ce vizează veniturile obținute pe platformele de livrare (cum sunt Glovo și Tazz).

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trei zodii care vor atinge succesul financiar în luna mai. Li se schimbă destinul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri