Fiscul pune piciorul în prag celor care închiriază apartamente, 20.000 de români au fost notificaţi de ANAF

Românii care încasează venituri din închirierea camerelor în scop turistic, prin platforme precum Booking și Airbnb, dar nu înregistrează contracte de închiriere, sunt obligați să raporteze aceste venituri la ANAF, este atenționarea transmisă de autorități.
Filip Stan
10 mart. 2025, 10:19
Fiscul pune piciorul în prag celor care închiriază apartamente, 20.000 de români au fost notificaţi de ANAF

Peste 20.000 de români au fost notificați de ANAF  să plătească taxele pentru banii încasați din închirieri în scop turistic. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a dezvăluit joi, 7 martie, că autoritățile fiscale au trimis notificări privind plata taxelor către peste 20.000 de persoane care închiriază apartamente în regim hotelier. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va discuta cu platformele pe care sunt distribuite oferte pentru a asigura intrarea în legalitate. Pentru operatorii turistici autorizați și, mai general, pentru turismul românesc, este o veste bună, a spus consultantul Traian Bădulescu pentru Ziare.com.

Câteva sute de români au făcut venituri de peste 100.000 de lei pe care nu au plătit taxe până acum, a spus ministrul Finanțelor. Persoanele care au obținut astfel de venituri ar trebui să se conformeze voluntar, să declare veniturile la ANAF și să achite taxele aferente, a subliniat ministrul. ANAF a început verificările apartamentelor închiriate în scop turistic prin platformele Airbnb și Booking, dar aceasta din urmă obișnuia să ceară documente de la proprietari care să ateste că sunt în legalitate, a explicat Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

ANAF a dat termen până pe 15 mai. Trebuie raportate toate datele despre conturile acestor persoane

Întrucât de cele mai multe ori, contravaloarea rezervărilor făcute prin platforme online se achită în numerar în timpul sejurului, pentru asigurarea unui nivel cât mai real al valorii veniturilor obținute, „s-a procedat la solicitarea de informații de la acestea”, transmite ANAF.

Entitățile identificate care nu se conformează din punct de vedere fiscal, respectiv nu au declarat și achitat obligațiile fiscale aferente veniturilor obținute, fac obiectul unor controale fiscale, pentru care se emit decizii de impunere.

Astfel, se stabilesc creanțe fiscale de tipul impozit pe venit, contribuții sociale și, după caz, taxă pe valoare adăugată. În cazul în care persoanele nu achită creanțele fiscale stabilite prin decizii de impunere, vor face obiectul procedurii de executare silită.

„În mod normal, o unitate de cazare, indiferent că e apartament în regim hotelier sau un hotel trebuie să fie clasificat la Ministerul Turismului și înregistrat să-și plătească impozitele. Eu zic că măsurile sunt unele bune pentru că vor contribui la combaterea turismului la negru. Orice agent de turism trebuie să aibă licență de turism, iar apartamentele acestea fac concurență neloială. Iar pentru turiști, este un posibil risc”, a declarat Bădulescu.

În afară de lipsa autorizațiilor, neplata taxelor înseamnă că proprietarii de apartamente sunt cu un pas în față și pot reduce costurile și să își crească profitul. „În plus, la cei care sunt în legalitate, poți apela cu bune și cu rele. Dacă ceva merge prost, ai pe cine să critici, ai unde să faci plângere, dar și serviciile sunt mult mai de încredere și ai anumite standarde la care să te aștepți”, a mai spus reprezentantul patronatului.

În februarie 2024, erau peste 5.300 de proprietăți listate pe Airbnb în București, conform unei analize citate de Ziarul Financiar. Pentru comparație, la acel moment erau 11.000 de camere de hotel deschise turiștilor în Capitală. Bucureștiul depășește Bratislava și Sofia, dar este la jumătate față de alte capitale din regiune, cum ar fi Budapesta, cu 10.200 și Viena cu peste 10.800 de locații Airbnb.

Probabil sunt mulți proprietari care respectă legea, dar este important ca statul să ia măsuri pentru a reduce turismul la negru, a mai spus Bădulescu.

Fiscul spune că în 2024, doar la nivelul Antifraudei au fost identificate 436 persoane fizice care au obținut venituri de la platformele care facilitează închirierea de spații de cazare și care au prezentat riscuri de neconformare fiscală, „fiind identificate plăți către acestea prin instrumente bancare în cuantum total de 92.432.744 lei”, conform StartupCafe.

„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate.

ANAF, anunț foarte important pentru români. Hackerii transmit mesaje false în numele instituției, prin care încearcă să fure datele personale ale românilor

A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, spune Tanczos.

ANAF a început să obțină rezultate și în ce privelște combaterea fraudei de tip carusel. „Unde au început să vină la început de an rezultatele este zona de fraudă tip carusel. Acolo deja au fost identificate rețele, iar exemplul recent este unul elocvent, cu 52 de milioane de lei o rețea de tip carusel identificată tot prin sistemele ANAF și CNIF bazate pe eFactură, eTVA și celelalte elemente de analiză”, a afirmat acesta.

Antifrauda continuă și campaniile de verificări la firmele cu activități în platformele de ridesharing (Uber și Bolt), precum și cele ce vizează veniturile obținute pe platformele de livrare (cum sunt Glovo și Tazz).

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”