Ce boli previne fisticul. Fisticul provine din Orientul Mijlociu. Mulți autori greci vorbesc despre fistic în operele lor despre culturile din Siria, Persia și India. În prezent, în topul producției mondiale se află Iran, urmat de SUA, Turcia, Siria, Chile și Grecia. De asemenea, Italia și Uzbekistan se pot mândri cu o producție relevantă, însă mult mai redusă față de concurența menționată.
Din punct de vedere al aportului nutritiv pentru 100 de grame, fisticul reprezintă o importantă sursă de proteine, deci excelentă pentru țesutul muscular. 20,6% proteină conține fisticul. În plus, 28% reprezintă carbohidrați, un „carburant” natural pentru organism, în special pentru sportivi, care au nevoie de multă energie. Vitaminele B1, B2 și B6 ajută, de asemenea, la menținerea unui ridicat nivel de energie.
În plus, fisticul conține până la 48 de grame de grăsimi sănătoase, ceea ce reprezintă un ajutor în prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumul regulat de grăsimi mononesaturate este asociat cu o incidență scăzută a bolilor de acest tip.
Mai mult, conținutul ridicat de fibre din fistic acționează ca un adjuvant pentru sistemul digestiv, iar antioxidanții valoroși precum luteina și zeaxantina pot reduce riscul de contractare a bolii maculare, în special la vârstnici. Totodată, mineralele din compoziția fisticului ajută la menținerea sănătății oaselor, deci împiedică deteriorarea dinților și reduce riscul de osteoporoză.
Citeste si De ce e bine să mănânci ceapă înainte de culcare. Beneficiile neştiute ale consumului de ceapă