Fisura apărută în estul Africii este o ameninţare cât se poate de reală. Experții au constatat că fisura de 3.200 de kilometri lungime va produce ruperea continentului în două. Nu în mod rapid, dar devine o certitudine că harta lumii se va transforma dramatic, după ce va apărea al şaselea ocean planetar.
Citeşte şi Vremea Americii a trecut! Specialiştii au identificat noua superputere care va conduce lumea
După ce a efectuat mai multe cercetări, o echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Virginia Tech a avertizat că finalul acestei situaţii va fi unul singur, Continentul African va fi rupt în două, iar ţările de-a lungul coastei de sud-est ar deveni o insulă uriașă, creând o mare complet nouă, din Etiopia până în Mozambic, susţine Daily Mail.
Fisura a existat încă de acum 22 de milioane de ani, dar a demonstrat activitate abia în ultimele decenii. În fapt, abia în 2005 a apărut o fisură de-a lungul Etiopiei, iar de atunci aceasta se măreşte cu un ritm de 2,5 cm pe an.
Marea dilemă a specialiştilor o reprezintă ritmul în care se măreşte această fisură. Dacă el se va accelera sau dacă va rămâne la cota actuală.
„Ceea ce nu știm este dacă această ruptură va continua în ritmul actual pentru a deschide în cele din urmă un bazin oceanic, precum Marea Roșie, și apoi mai târziu la ceva mult mai mare, ca o versiune mică a Oceanului Atlantic”, a declarat Ken MacDonald, profesor la Universitatea din California, Santa Barbara
În cazul în care se va menţine tirmul actual, lumea va avea o altă faţă abia peste câteva zeci de milioane de ani.
„Ar putea să accelereze și să ajungă acolo mai repede? Sau s-ar putea bloca, așa cum a făcut Atlanticul înainte de a începe să se ivească adevăratul fund al mării? În ritmul actual, o mare de dimensiunea actuală a Mării Roșii s-ar putea forma în aproximativ 20-30 de milioane de ani”, a mai punctat MacDonald.