Calificativul Italiei a fost scăzut cu două trepte, la „A-„, cel al Spaniei, cu două trepte, la „A”, iar cel al Belgiei, cu o treaptă, la „AA”, potrivit Mediafax.
Ratingul Sloveniei a scăzut cu două trepte, la „A”, iar cel al Republicii Cipru cu o treaptă, la „BBB-„.
Fitch pusese sub supraveghere ratingurile acestor cinci ţări, ca şi pe cel al Irlandei, care a fost însă confirmat la „BBB+”.
Toate aceste ratinguri sunt însoţite de o „perspectivă negativă”, ceea ce înseamnă că Fitch are în vedere să le retrogradeze din nou.
Agenţia a invocat într-un comunicat „deterioarea marcată a perspectivelor economice”, într-un moment în care tot mai mulţi economişti vorbesc de un an de recesiune sau, în cel mai bun caz, de stagnare în 2012.
Din punctul de vedere al Fitch, criza din zona euro nu va fi soluţionată decât atunci când va exista o refacere economică „generalizată”. Este „evident” că noi reforme substanţiale vor fi necesare pentru a asigura stabilitatea economică şi financiară, inclusiv o integrare bugetară mai amplă, a adăugat agenţia.
Și agenţia Standard and Poor’s (S&P) a retrogradat, luna aceasta, nouă ţări din zona euro, pe listă aflându-se Franţa, Italia, Spania, Austria şi Portugalia, şi a confirmat calificativele pentru şapte state, printre acestea figurând Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia şi Irlanda.
Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au fost depunctate cu două trepte, în timp ce ratingurile Austriei, Franţei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei au fost reduse cu o treaptă. Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia şi Irlanda au fost confirmate.