Grecia încă poate ajunge la un acord cu UE, BCE și FMI, se arată într-un raport publicat vineri de agenția de evaluare financiară Fitch, potrivit Agerpres.
Ambele părți sunt motivate să ajungă la un acord, pentru ca următoarea tranșă de 7,2 miliarde de euro din pachetul de asistență financiară să poată fi acordată, în pofida declarației premierului elen că va renegocia condițiile impuse Greciei în schimbul ajutorului financiar de 240 miliarde de euro (270 miliarde de dolari), apreciază Fitch.
Vineri, Alexis Tsipras se va întâlni la Atena cu șeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, după avertismentele oficialilor UE care au cerut Greciei să-și respecte angajamentele asumate în schimbul asistenței financiare de la UE, BCE și FMI.
Dacă nu se va ajunge la un acord până în 15 mai, când Fitch va anunța revizuirea ratingului Greciei, iar condițiile financiare se vor înrăutăți, există posibilitatea retrogradării calificativului atribuit Greciei. Dacă se ajunge la un acord, agenția de evaluare financiară ar putea confirma ratingul suveran ‘B’ de care beneficiază în prezent Grecia.
Fitch este ultima din cele trei mari agenții de evaluare financiară, după Standard and Poor’s și Moody’s, care trimite un avertisment noului Guvern grec, compus în principal din adversari ai măsurilor de austeritate impuse Greciei de creditorii internaționali.
La începutul acestei luni, Fitch a revizuit perspectiva pentru ratingul ‘B’ atribuit Greciei de la ‘stabilă’ la ‘negativă’.
Joi, Fitch a anunțat că urmărește cu atenție principalele bănci grecești, prezente și în România, care se confruntă în prezent cu retrageri de depozite și o creștere a costurilor cu împrumuturile pe fondul incertitudinii politice. Toate cele patru mari bănci grecești, Alphabank, Piraeus Bank, National Bank of Greece și Eurobank Ergasias, au un rating ‘B minus’ din partea Fitch, cu o treaptă sub ratingul de țară.
‘În cazul în care o perioadă prelungită de incertitudine politică va pune presiune semnificativă asupra mediului operațional sau asupra profilului financiar al băncilor, atunci acestea ar putea avea implicații negative pentru ratingul băncilor’, a declarat Josep Colomer, director pentru instituții financiare la Fitch.
Noul premier al Greciei a anunțat principalele priorități ale Guvernului său, printre care și renegocierea cu creditorii internaționali a datoriei și a programului de asistență financiară. De asemenea, Tsipras a promis adoptarea de măsuri sociale pentru a răspunde la criza umanitară prin care trece populația după șase ani de austeritate.
Liderii UE au avertizat Atena că trebuie să-și îndeplinească angajamentele asumate în schimbul asistenței internaționale. Creditorii internaționali au impus Greciei reducerea salariilor din sectorul bugetar, a pensiilor, măsuri de restructurare și privatizare.