„Evoluţiile politice recente din România nu ar trebui să îndepărteze ţara de parcursul stabilit în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, mai puţin sigur fiind ce strategie economică va avea viitorul guvern rezultat în urma alegerilor generale din noiembrie”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Parlamentul a dat joi votul de învestitură guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, care are ca obiectiv respectarea obiectivelor programului preventiv convenit în martie anul trecut cu FMI şi UE.
Programul include o ţintă a deficitului bugetar de 3% pentru 2012. La sfârşitul anului trecut, autorităţile rămâne şi-au luat angajamente mai ambiţioase de reducere a deficitului bugetar, în contextul crizei datoriilor din zona euro şi al pactului fiscal aprobat de liderii europeni.
România a respectat cu stricteţe obiectivele din programul cu FMI şi UE, iar preşedintele Traian Băsescu şi-a declarat public sprijinul pentru continuarea consolidării bugetului, notează Fitch, adăugând că premierul Emil Boc a demisionat în urma protestelor anti-austeritate şi a pierderii de popularitate a PDL.
„Credem că PDL se va abţine de la cheltuieli preelectorale populiste de mare amploare, întrucât o astfel de cumpărare de voturi ar eroda credibilitatea politică a partidului în faţa investitorilor, a instituţiilor internaţionale şi a unei părţi din electorat”, se arată în comunicat.
Fich consideră că principalul eveniment politic va fi reprezentat de alegeri, în condiţiile în care USL, pe primul loc în sondaje, s-a angajat să colaboreze cu instituţiile internaţionale, deşi în ultimii ani a criticat dur măsurile de austeritate.
Din acest motiv, direcţia politicilor economice viitoare rămâne incertă, a explicat agenţia.
România continuă să fie expusă la riscurile generate de criza din zona euro, atât prin intermediul comerţului cât şi al rolului băncilor mamă din uniunea monetară în sectorul financiar.
Fitch a îmbunătăţit ratingul României de la „BB+” la „BBB-” în iulie anul trecut, datorită redresării susţinute de exporturi şi a scăderii deficitului de cont curent şi a deficitului bugetar, în urma măsurilor de consolidare din perioada 2008-2011.