În documentul trimis la Cotroceni, Vlad-Piedone Popescu prezintă istoricul cazutei cunoscute ca „Dosarul Colectiv”, în care tatăl său, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat, dar și chestiuni tehnice care au stat la baza unei acuzații pe care o consideră neîntemeiată, inclusiv faptul că primarul nu a făcut decât să aducă la îndeplinire o hotărâre de consiliu local, pe care nu o putea verifica sub aspectul legalității.
Piedone cere voalat graţierea: „Am decis să-i cer președintelui Klaus Werner Iohannis să-l grațieze pe primarul Sibiului, Klaus Werner Iohannis!!
Fiul fostului primar invocă și popularitatea de care se bucură tatăl tău și susținerea din partea cetățenilor, atașând numeroase mesaje de pe pagina de Facebook a acestuia. Pe de altă parte, Vlad-Pieedone Popescu argumentează că tatăl său a fost deja „pedepsit” în timpul scurs de la producerea tragediei din clubul Colectiv și până la condamnare, printr-o campanie de denigrare intensă în presă, fiind asimilat cu o persoană care a comis o infracțiune contra vieții, când de fapt infracțiunea pentru care a fost condamnat este una de serviciu.
„Vă rog să reflectaţi asupra a ceea ce s-a reţinut că POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE a săvârşit, în condiţiile în care la nivelul anului 2015 exista o practică încetăţenită la acel moment la nivel naţional constând în aceea că niciun primar nu proceda în sensul verificării autorizaţiei PSI la momentul emiterii autorizaţiei de funcţionare în beneficiul agenţilor cconomici solicitanţi (dovezi anexate prezentei cereri), aceeaşi practică existând şi la nivelul tuturor municipiilor reşedinţă de judeţ din ţară, inclusiv la nivelul Municipiului Sibiu. Din poziţia dunineavoastră de Preşedinte al României şi de fost primar al Municipiului Sibiu puteţi şi ar trebui să înţelegeţi situaţia tatălui meu, precum şi periculozitatea unor intcrpretări de genul celei pentru care acesta a fost condamnat, interpretare contrară practicii unanime existente la nivelul României”, se mai arată în document.
media-167355624080788400Pe 12 mai 2022, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu. Piedone a fost acuzat că semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.