Decanul Facultatii de Zootehnice din USAMV Gheorghe Emil Marginean este un potent om de afaceri, care a facut milioane de euro din turism, prin grupul sau de firme Karpaten. El este actionar cu 50% in firma Karpaten Outgoing SRL Bucuresti, in care restul partilor sociale sunt detinute de fiul sau Alexandru Marginean (25 de ani la data comiterii faptelor), care detinea si calitatea de administrator. Tatal nu putea sa detina functia de administrator, intrucat detinea functia publica de decan al Facultatii de Zootehnie din USAMV.
La numai 25 de ani, Alexandru Marginean a vrut sa puna mana pe un contract cu fonduri europene de jumatate de milion de euro, scop in care l-a determinat pe un prieten al sau, Filip Lepus, cu un an mai mic ca el, si care avea o firma, sa incheie in fals un contract si sa emita doua scrisori de recomandare, care sa ateste ca el si firma sa Karpaten au prestat niste servicii de natura sa-i ajute sa se califice la licitatia pentru obtinerea contractului cu fonduri europene scos la mezat de Ministerul Muncii, au descoperit jurnaliştii de la Lumea Justiţiei. Cu documentele astfel obţinute, Alexandru Margineanu a reusit sa castige contractul cu fonduri europene. A incasat banii si s-a folosit de ei pana cand Departamentul de Lupta Antifrauda din Guvernul Romaniei si Curtea de Conturi au sesizat DNA in primavara anului 2016.
DNA i-a trimis in judecata pe Alexandru Marginean, Filip Lapus si Karpaten Outgoing SRL, retinandu-se ca au produs un prejudiciu Ministerului Muncii (parte civila) de peste 1,7 milioane lei (peste 370.000 euro) prin obtinerea cu ajutorul documentelor plasmuite a contractelor de prestari servicii nr. 533.21.12.2012 si nr. 6212/12.07.2013 in cadrul proiectului POSDRU/85/5.2/S/57941 intitulat “O piata inclusiva a muncii in mediul rural”.
Felul in care a fost transat cazul miroase de la o posta a indulgenta excesiva in a sanctiona o fapta de o asemenea gravitate, considera Lumea Justiţiei. Desi potrivit legii, prejudiciile de peste 200.000 lei sunt considerate ca fiind “consecinte deosebit de grave”, care implica automat pedepse cu executarea orientate spre maximul revazut de lege, judecatorul Marius Dragut, de la Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti (dosar nr. 30540/3/2016) a aplicat autorului principal al faptelor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si de folosire cu rea-credinta de documente false prin care s-au obtinut pe nedrept fonduri din bugetul Uniunii Europene pedeapsa simbolica de 2 ani de inchisoare cu suspendare.
Citeşte articolul integral AICI.